O profesoară de limba romani britanică s-a mutat într-un sat de romi din România

O profesoară de limba romani din Marea Britanie, care a ieşit la pensie, s-a mutat într-un sat de romi din România pentru a-i învăţa pe etnici să scrie şi să citească în limba lor.

181 afișări
Imaginea articolului O profesoară de limba romani britanică s-a mutat într-un sat de romi din România

O profesoară de limba romani britanică (s) s-a mutat într-un sat de romi din România

Margaret Biddulph, în vârstă de 64 de ani, şi-a dedicat viaţa colaborării cu etnicii romi din Essex, Marea Britanie, cărora le-a predat limba romani, informează The Sudbury Free Press. Ea s-a mutat în România, în satul Tileagd, din judeţul Bihor, la marginea căruia locuieşte o mare comunitate de romi.

"M-am documentat despre o comunitate de romi din România. În ianuarie 2005 m-am decis să-mi fac bagajele şi să plec. A fost o situaţie de aventurat în necunoscut. A fost un şoc cultural. Comunitatea cu care lucrez, care locuieşte la marginea unui sat numit Tileagd, întâmpină numeroase prejudecăţi şi a devenit un ţap ispăşitor pentru multe din probleme ţării", a spus profesoara.

Pe lângă predarea limbii romani, britanica îi ajută pe etnici să pună pe picioare mici afaceri din care să îşi asigure traiul. Ea a ajutat la lansarea unui program de meşteşuguri, în care femeile rome primesc lână şi textile, din care fac genţi tradiţionale şi pături, pe care le vând.

Biddulph a încercat să vândă produsele romilor chiar şi în Marea Britanie, în timpul vizitelor sale acasă, iar banii strânşi din vânzări i-a trimis comunităţii din Tileagd.

"E destul de ciudat. Când vin în vizită acasă ajung să locuiesc la diverşi prieteni o perioadă, după care plec înapoi. M-am obişnuit să iau cât mai puţine bunuri cu mine. Presupun că am adoptat şi eu ceva din existenţa nomadă", a mai povestit britanica.

Profesoara colaborează cu o fundaţie, care a reuşit să ridice o biserică şi o şcoală în sat, ambele deschise atât românilor, cât şi romilor. Ea a făcut apel către toate magazinele, muzeele şi tarabele pentru turişti care sunt interesate să vândă ţesăturile făcute de romi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici