O profesoară franceză acuzată de spionaj, arestată în Iran

O profesoară universitară în vârstă de 23 de ani, acuzată de spionaj, se află în detenţie în Iran de la 1 iulie, a anunţat, luni, Ministerul francez al Afacerilor Externe, iar ministrul Bernard Kouchner a afirmat că tânăra este nevinovată şi a cerut eliberarea sa.

16 afișări
Imaginea articolului O profesoară franceză acuzată de spionaj, arestată în Iran

O profesoară franceză acuzată de spionaj este deţinută în Iran de la 1 iulie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Clotilde Reiss era lector de limba franceză la Universitatea din Ispahan şi fusese arestată miercuri la aeroportul din Teheran, pe drumul de întoarcere, via Beirut, a declarat Kouchner, potrivit postului de televiziune France 3.

"Dacă înţelegem bine, această tânără femeie a fost acuzată de spionaj, este vorba despre trimiterea de fotografii realizate cu un telefon mobil. Cred că este vorba despre asta, acest lucru nu este spionaj, nu poate fi, această acuzaţie este absurdă", a adăugat el.

"Ne dorim să se facă lumină deplină, ca această tânără să fie eliberată. Nu există niciun motiv pentru care Clotilde să fie reţinută", a spus el. "Solicităm această eliberare", a repetat el apoi.

Ministerul francez de Externe dezvăluise anterior, în cursul serii, detenţia profesoarei universitare şi precizase că ambasadorul iranian la Paris a fost convocat luni. Potrivit unei surse diplomatice apropiate de dosar, ea ar fi participat la manifestaţii la Ispahan, după realegerea contestată a preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, a realizat fotografii şi a trimis un e-mail privat la un prieten din Teheran.

Potrivit acestei surse, ea este deţinută la închisoarea Evine din Teheran.

"Ea era o tânără profesoară clasică, ce îşi îndeplinea munca, şi care a fost martor la manifestaţii, aşa cum au fost milioane de iranieni" şi nu a fost "activă în aceste manifestaţii", a subliniat Kouchner.

"Există o problemă politică cu care se confruntă lumea întreagă, pe care o comentează lumea întreagă şi în special cele 27 de state ale Europei", a spus el, evocând realegerea la 12 iunie a ultraconservatorului Ahmadinejad şi manifestaţiile care au urmat.

"Acolo, este vorba despre o tânără fată franţuzoaică ce trebuie eliberată pentru că este nevinovată şi pentru că nu există niciun fundament al acestor acuzaţii. Să nu confundăm două lucruri, să nu facem din asta un caz de stat, (dar) vom face tot ce putem pentru a o elibera", a spus el, subliniind că Reiss era "o cetăţeană europeană".

Potrivit diplomaţiei franceze, tânăra locuise în Iran "timp de cinci luni".

"Franţa şi-a informat partenerii europeni asupra acestui subiect şi face apel la solidaritatea tuturor europenilor", potrivit ministerului.

Sarkozy cere eliberarea "în termen foarte scurt"

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut marţi eliberarea "în termen foarte scurt" a profesoarei franceze, considerând acuzaţiile de "spionaj" lansate împotriva acesteia de Teheran drept "foarte fanteziste".

"O spun în cel mai clar şi mai simplu mod. Cerem eliberarea compatrioatei noastre. Aceste acuzaţii de spionaj sunt foarte fanteziste, ele nu sunt reale", a declarat Sarkozy într-o conferinţă comună cu omologul său brazilian, Inacio Lula da Silva.

"Nu mă pot îndoi o clipă că nu va fi eliberată în termen foarte scurt. Acestea nu sunt metode", a adăugat Sarkozy.

După alegerile prezidenţiale de la 12 iunie, Iranul şi-a înăsprit tonul faţă de occidentali, acuzaţi că ar fi alimentat mişcările de contestare internă împotriva realegerii lui Ahmadinejad.

Prim-ministrul britanic Gordon Brown, care participa luni la summitul franco-britanic de la Evian, în Alpii francezi, a lansat un avertisment Iranului, afirmând că europenii sunt pregătiţi să ia măsuri "împreună", ca răspuns la acţiunile împotriva ambasadei Marii Britanii la Teheran.

Brown a anunţat la 23 iunie expulzarea a doi diplomaţi iranieni, după o decizie a Teheranului de a expulza doi diplomaţi britanici din Iran.

Nouă angajaţi locali ai ambasadei britanice au fost de asemenea arestaţi la 28 iunie. Unul dintre aceştia rămâne încă în detenţie, potrivit Marii Britanii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici