O scrisoare cu ricină a fost trimisă unui senator american

Autorităţile americane au descoperit ricină, o otravă letală, într-o scrisoare destinată senatorului republican Roger Wicker, dar care a fost interceptată înainte de a ajunge la biroul acestuia, a anunţat marţi FBI.

463 afișări
Imaginea articolului O scrisoare cu ricină a fost trimisă unui senator american

O scrisoare cu ricină a fost trimisă unui senator american (Imagine: AFP / Mediafaxfoto)

Plicul nu a ajuns la biroul lui Wicker, şi nimeni nu a fost expus substanţei, potrivit unor surse apropiate cazului, relatează NBC News.

Senatorii au fost informaţi marţi cu privire la incident într-o şedinţă despre atacul de la maratonul din Boston. Oficialii au declarat că, cel mai probabil până la sfârşitul săptămânii, corespondenţa către senatorii americani va fi întreruptă.

Senatoarea Claire McCaskill a declarat pentru NBC News că autorităţile au identificat un suspect, care "scrie multor membri (ai Senatului)". Ea a mai adăugat că procedura de filtrare a scrisorilor nu va fi modificată.

Ricina este o otravă letală care se găseşte în seminţele de ricin, potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Aceasta poate afecta persoanele care o inhalează o ingearează sau ating substanţa, provocând simptome ca febră, tuse, transpiraţie excesivă şi exces de lichid la nivelul plămânilor şi putând provoca moartea în 32 pînă la 72 de ore, în cazul în care este ingerată.

Otrava a fost detectată în timpul unei inspecţii de rutină efectuate într-o clădire distinctă a Capitoliului, iar scrisoarea respectivă nu a ajuns la biroul senatorului Wicker, a declarat anterior, pentru jurnalişti, liderul senatorilor democraţi Harry Reid.

Birourile congresmenilor se află în mai multe clădiri din jurul Capitoliului, la Washington.

Roger Wicker este un republican din Mississipi discret care nu s-a implicat în mod special în dezbaterile asupra armelor de foc şi nici privind imigraţia, cele două cele mai importante subiecte ale momentului.

Senatul american urmează să voteze miercuri asupra nucleului acestui proiect de consolidare a legislaţiei privind armele de foc în Statele Unite.

Potrivit senatoarei Claire McCaskill, citată de publicaţia Politico, un suspect a fost identificat de către autorităţi. Unii senatori au făcut declaraţii după o reuniune cu uşile închise cu FBI-ul şi secretarul pentru Securitate Internă consacrată atentatului de la Boston.

Nicio legătură nu putea să fie stabilită între această scrisoare ce conţinea ricină şi atentatul, în continuare nerevendicat, comis la maratonul din Boston, soldat cu trei morţi şi peste 170 de răniţi, luni.

Inhalată, ricina poate provoca tulburări respiratorii.

În 2004, Senatul şi Casa Albă au fost vizate de atacuri cu ricină, un agent biologic trimis sub formă de pudră, atacuri care care nu s-au soldat cu morţi.

Ricină a fost trrimisă şi Departamentului Transporturilor, în octombrie 2003, iar ulterior Casei Albe, în noiembrie 2003, în scrisori semnate de un anumit "înger decăzut", care reclama o schimbare a reglementărilor privind orarul de lucru al transportatorilor rutieri americani.

Însă, în toamna lui 2001, atacuri în continuare neelucidate cu bacteria cărbunelui (antrax) s-au soldat cu cinci morţi.

De atunci, orice corespondenţă adresată vreunui congresman este examinată în exteriorul Capitoliului, după care este transmisă destinatarului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici