O spirală luminoasă cu origini necunoscute a apărut pe cerul Norvegiei - VIDEO

Lansarea unei rachete intercontinentale ruse de tip Bulava, care s-a soldat cu un nou eşec, ar putea fi la originea unei lumini misterioase apărute pe cer în nordul Norvegiei, potrivit ziarelor ruse Kommersant şi Vedomosti.

442 afișări
Imaginea articolului O spirală luminoasă cu origini necunoscute a apărut pe cerul Norvegiei - VIDEO

O spirală luminoasă cu origini necunoscute a apărut pe cerul Norvegiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primele două etaje ale rachetei au funcţionat normal, dar a apărut o problemă la etajul trei în timpul lansării de miercuri de pe submarinul Dmitri Donskoi în Marea Albă, a precizat o sursă din cadrul complexului militaro-industrial, citată de Vedomosti. Nu au fost oferite alte detalii despre acest nou eşec.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a refuzat să confirme efectuarea unui nou test cu rachetă de tip Bulava, potrivit publicaţiilor citate.

Lansarea rachetei înainte de a se lumina, miercuri, coincide cu apariţia unui obiect zburător neidentificat pe cer în nordul Norvegiei, precizează Kommersant.

"Nu se poate confirma în proporţie de 100 la sută, dar este foarte posibil să fi fost vorba despre o rachetă, având în vedere rotirea acestuia", a afirmat Odd Eric, profesor la Institutul norvegian pentru studiul aurorei boreale, citat de Kommersant.

"Nu este un meteorit, acesta nu se deplasează în această manieră", a adăugat acesta.

O lumină albă a apărut pe cer deasupra regiunii Tromso, oraş norvegian situat la nordul cercului polar arctic, în apropierea locului unde s-au efectuat teste ruse cu rachetă, în Marea Albă. Au fost avansate ipoteze legate de un meteorit şi un test ratat cu rachetă.

În această zi nu a existat nici un test în Norvegia, nici în Suedia sau Finlanda, precizează Kommersant.

Testul cu rachetă Bulava a fost al 13-lea din 2005, dintre care nouă s-au soldat cu eşecuri, precizează Vedomosti.

Este vorba despre o problemă gravă a armatei ruse, în condiţiile în care aproape jumătate din bugetul alocat achiziţiilor în cadrul Ministerului Apărării este destinat proiectului Bulava, potrivit presei ruse.

În urma testului precedent care s-a soldat cu un eşec la 15 iulie, proiectul Bulava a fost revizuit, a declarat şeful Statului Major al forţelor armate ruse, Nikolai Makarov.

Responsabilul tehnic al proiectului Bulava, Iuri Solomonov, director al Institutului de Termotehnică din Moscova, a demisionat după acest eşec.

Cu o rază de acţiune de 8.000 de kilometri, rachetele Bulava (SS-NX-30 conform terminologiei NATO) pot fi echipate cu focoase nucleare. Acestea vor fi instalate pe submarinele ruse din generaţia a patra.

Video Stirileprotv.ro

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici