O toxină cancerigenă a fost descoperită în ulei de gătit produs de trei companii chineze

Autorităţile chineze au retras de la vânzare ulei de gătit fabricat de trei companii, după ce au descoperit în el aceeaşi toxină cancerigenă găsită recent în lapte, a relatat joi agenţia China Nouă.

497 afișări
Imaginea articolului O toxină cancerigenă a fost descoperită în ulei de gătit produs de trei companii chineze

O toxină cancerigenă a fost descoperită în ulei de gătit produs de trei companii chineze (Imagine: Shutterstock)

O instituţie sanitară din provincia Guangdong, situată în sudul Chinei, a ordonat suspendarea operaţiunilor companiilor care fabricau ulei de arahide conţinând doze excesive de aflatoxină, o toxină generată de mucegai.

Cele trei companii citate de China Nouă sunt Fusheng Oil, Manyi Peanut Oil şi Mabao Oil.

Luni, autorităţile chineze anunţaseră descoperirea unor cantităţi excesive din această toxină cancerigenă în laptele produs de una dintre cele mai mari companii de lactate din ţară, care s-a confruntat cu mai multe scandaluri alimentare, Mengniu Dairy Group.

Laptele contaminat nu a ajuns în reţelele de distribuţie dar nu se ştie dacă acelaşi este şi cazul uleiului de arahide produs de cele trei companii acuzate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aflatoxina măreşte riscurile de cancer la oameni, în special la ficat.

China este obişnuită cu scandalurile alimentare. Cazuri de ulei de gătit reciclat, ouă sau fructe contaminate de coloranţi nocivi, ciuperci cancerigene, pateu de soia sau vin contrafăcut au fost dezvăluite în ultimele luni în ţară.

Scandalul cel mai răsunător rămâne însă cel al laptelui contaminat cu melamină care, în 2008, a provocat moartea a şase copii, a îmbolnăvit alţi 300.000 şi a provocat furia populaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici