Obama a anunţat retragerea trupelor SUA din Irak în 2010 (Video)

Preşedintele Barack Obama a anunţat vineri retragerea majorităţii trupelor americane din Irak până la sfârşitul lui august 2010, pentru a menţine o forţă de câteva zeci de mii de persoane, înaintea unei retrageri totale pe care intenţionează să o realizeze până la finalul lui 2011.

70 afișări
Imaginea articolului Obama a anunţat retragerea trupelor SUA din Irak în 2010 (Video)

Obama a anunţat retragerea trupelor SUA din Irak în 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am venit astăzi să vă vorbesc despre modul în care războiul din Irak va lua sfârşit", a declarat Obama în faţa a mii de puşcaşi marini de la baza Camp Lejeune, din North Carolina.

"Misiunea noastră de luptă în Irak se va încheia până la 31 august 2010", a precizat el.

Obama a adăugat că o forţă de 35.000-50.000 de persoane va rămâne acolo, în cadrul unei noi misiuni de instruire şi echipare a forţelor irakiene, de protejare a personalului american şi de luptă împotriva terorismului.

"Am intenţia de a retrage toţi soldaţii americani din Irak până la sfârşitul lui 2011", conform unui acord încheiat la finalul lui 2008 între preşedintele George W. Bush şi Guvernul irakian, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat că Obama l-a sunat vineri pe premierul irakian Nuri al-Maliki pentru a-l informa despre planul său referitor la Irak, cu puţin timp înainte de a-l face public.

"La bordul (avionului prezidenţial) Air Force One, el l-a sunat pe premierul Nuri al-Maliki pentru a-l informa despre planul pe care îl va anunţa", a afirmat purtătorul de cuvânt.

"El a cerut astfel şi a obţinut acordul premierului pentru a-l primi pe Christopher Hill în calitate de nou ambasador american în Irak", a adăugat Gibbs.

Obama l-a sunat de asemenea pe fostul preşedinte George W. Bush din "curtoazie", cu puţin înainte de a pronunţa discursul de la baza puşcaşilor marini de la Camp Lejeune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici