Obama a discutat despre Iran cu liderii german, britanic şi francez

Preşedintele american, Barack Obama, a discutat miercuri, într-o videoconferinţă, cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul britanic, Gordon Brown, despre probleme legate de Iran şi Orientul Mijlociu, a anunţat Casa Albă.

17 afișări
Imaginea articolului Obama a discutat despre Iran cu liderii german, britanic şi francez

Obama a discutat despre Iran cu liderii german, britanic şi francez (Montaj foto)

Cei patru lideri au discutat despre "viitoarele măsuri" pe care comunitatea internaţională ar trebui să le adopte împotriva Iranului, dar şi despre procesul de pace din Orientul Mijlociu şi dosare economice, a subliniat Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane.

La Londra, un purtător de cuvânt al Guvernului a precizat că discuţiile au vizat "eforturile în vederea creării de sancţiuni specifice" împotriva Iranului, suspectat că vrea să se doteze cu bomba atomică, dar şi "progresele din Afganistan".

La capitolul economic, cei patru lideri au discutat "despre importanţa creării rapide a unui cadru, prin G20, favorabil unei creşteri (economice) mondiale echilibrate şi durabile". G20 reuneşte, de la izbucnirea crizei financiare, în 2008, principalele ţări dezvoltate şi emergente cu scopul negocierii unor mijloace de a superviza mai bine finanţele mondiale.

Într-un comunicat, preşedinţia franceză a precizat că această discuţie a permis constatarea "unei largi convergenţe de opinii" asupra "necesităţii adoptării de sancţiuni împotriva Iranului", asupra "importanţei unei relansări rapide şi serioase a procesului de pace israeliano-palestinian" şi asupra "importanţei angajamentului nostru comun pentru securitatea şi pacea în Afganistan".

Cei patru lideri au evocat, de asemenea, "problemele de pe agenda G20, în special reglementarea finanţelor şi condiţiile unei creşteri echilibrate şi durabile", a confirmat Palatul Elysee.

Merkel, Sarkozy şi Brown l-au felicitat, de asemenea, pe preşedintele american pentru adoptarea reformei privind asigurările de sănătate, a adăugat Gibbs.

Aceste discuţii au avut loc după câteva ore de la o întâlnire între Obama şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu uşile închise, la Casa Albă, într-un moment în care Statele Unite încearcă să găsească o susţinere largă pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Iranului, suspectat că vrea să se doteze cu arma atomică.

Cele şase puteri implicate în negocierile privind dosarul nuclear iranian au discutat miercuri, într-o conferinţă telefonică, despre noi sancţiuni împotriva Iranului, pentru controversatul său program nuclear, şi au convenit să reia aceste discuţii săptămâna viitoare, a declarat ambasadorul Marii Britanii la ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici