Obama a făcut o confuzie între lagărul de la Auschwitz şi cel de la Buchenwald

Democratul Barack Obama a admis marţi că a greşit când a afirmat că unchiul său a ajutat la eliberarea lagărului nazist de concentrare de la Auschwitz, după ce republicanii au precizat că trupele sovietice sunt cele care au eliberat lagărul.

44 afișări
Imaginea articolului Obama a făcut o confuzie între lagărul de la Auschwitz şi cel de la Buchenwald

Obama a făcut o confuzie între lagărul de la Auschwitz şi cel de la Buchenwald (Imagine: Mediafax/AFP)

Echipa de campanie a candidatului democrat susţine că Obama a vrut să spună că fratele unuia dintre bunicii săi, Charlie Payne, a ajutat la eliberarea unei părţi a lagărului Buchenwald, nu din Auschwitz.

"Ieri a greşit când a făcut o referire la Auschwitz în loc de Buchenwald, când a povestit experienţa unui soldat din familia sa, care a servit în mod eroic", a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Obama, Bill Burton.

Acesta a precizat că Charlie Payne a servit în a 89-a divizie de infanterie care a intrat în Germania în 1945 şi în 4 aprilie au invadat Ohrdruf, o subdivizie a lagărului de concentrare Buchenwald.

Obama a făcut confuzia în timpul unui discurs susţinut, luni, cu ocazia Zilei Comemorării.

Peste un milion de oameni, majoritatea evrei, au murit la Auschwitz, în lagărul din Polonia. Buchenwald era amplasat în Germania şi a fost utilizat ca lagăr de muncă silnică, unde peste 56.000 de oameni au murit.

"Am un unchi care a făcut (...) parte din primii soldaţi americani care au ajuns la Auschwitz şi au eliberat lagărul de concentrare", a spus Obama.

"Iar povestea în familia noastră spunea că după ce a ajuns acasă, s-a urcat în pod şi nu a mai părăsit casa pentru şase luni de zile", a spus el.

Comitetul Naţional Republican a reacţionat rapid şi a subliniat că Armata Roşie a fost cea care a eliberat Auschwitzul în 1945, nu forţele americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici