Obama ar trebui să rostească din nou jurământul, potrivit unor experţi

Experţi pe probleme constituţionale consideră că preşedintele american Barack Obama ar trebui să depună din nou jurământul, după ce preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, John Roberts, l-a încurcat pe Obama, relatează San Francisco Chronicle în ediţia electronică.

17 afișări
Imaginea articolului Obama ar trebui să rostească din nou jurământul, potrivit unor experţi

Obama ar trebui să rostească din nou jurământul, potrivit unor experţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Formularea de 35 de cuvinte este menţionată explicit în Constituţia americană, articolul II, secţiunea 1, şi prevede că preşedintele "trebuie" să depună jurământul "înainte de a-şi prelua atribuţiile".

Jurământul preşedintelui este următorul: "Jur solemn că voi îndeplini cu credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi voi menţine, proteja şi apăra Constituţia Statelor Unite cum voi putea mai bine".

În momentul citirii jurământului, Roberts a plasat greşit formularea "cu credinţă", iar Obama a făcut o pauză. Preşedintele Curţii supreme de Justiţie s-a corectat ulterior, însă Barack Obama a repetat jurământul precum îl rostise iniţial Roberts.

Potrivit unui expert în probleme constituţionale de la Universitatea din Boston, Jack Beerman, o repetare a jurământului "ar dura 30 de secunde". "Obama poate să o facă în privat, nu este mare lucru", a declarat el. "Rămâne o întrebare deschisă dacă este preşedinte până când nu depune corect jurământul", a adăugat el.

Singurul motiv de a nu depune din nou jurământul ar fi să nu-l pună într-o situaţie stânjenitoare pe preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, potrivit expertului.

Citeşte şi

Barack Obama, pentru prima dată la Casa Albă în calitate de preşedinte

Barack Obama, al 44-lea preşedinte american

BIO: Barack Obama, primul politician de culoare devenit preşedintele SUA

BIO: Michelle Obama, prima femeie de culoare la Casa Albă

BIO: Joe Biden, un veteran al politicii, devine vicepreşedintele SUA

GALERIE FOTO - Barack Obama, învestit în funcţia de preşedinte al SUA

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici