Obama aşează locurile de muncă în centrul acţiunii administraţiei sale - VIDEO

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a aşezat, miercuri, problema locurilor de muncă în centrul acţiunii administraţiei sale, în discursul despre Starea Naţiunii care a reprezentat pentru el ocazia de a relua în forţă iniţiativa după o serie de regrese.

13 afișări
Imaginea articolului Obama aşează locurile de muncă în centrul acţiunii administraţiei sale - VIDEO

Obama aşează locurile de muncă în centrul acţiunii administraţiei sale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Afirmând în privinţa economiei că, dacă "vârful furtunii a trecut, urmările se fac în continuare simţite", Barack Obama a asigurat că acţiunile întreprinse în decursul ultimului an au împiedicat Statele Unite să alunece într-o criză de proporţii precum cea din anii '30.

În faţa aleşilor din Senat şi Camera Reprezentanţilor, reuniţi în hemiciclul Capitoliului de la Washington, preşedintele democrat a solicitat elaborarea unei legi în sprijinul locurilor de muncă pe care doreşte să o primească "pe birou fără întârziere".

Dacă Statele Unite au ieşit din recesiune vara trecută, şomajul rămâne la un nivel istoric de 10 procente. Barack Obama a anunţat că doreşte să "ia 30 de miliarde de dolari" din fondurile "rambursate de Wall Street" pentru a permite băncilor să ajute întreprinderile mici şi mijlocii să creeze noi locuri de muncă şi şi-a exprimat ambiţia de a dubla exporturile în termen de cinci ani.

Barack Obama, care în ultimele săptămâni a criticat fără menajamente instituţiile de pe Wall Street, acuzate că au provocat mari probleme economiei prin folosirea unor practici riscante, a promis totodată aleşilor că va fi inflexibil în privinţa reformării legislaţiei financiare.

În contextul în care datoria Statelor Unite atinge 80 la sută din PIB, Obama a anunţat înfiinţarea prin decret a unei comisii având ca sarcină absorbţia deficitului, după ce un asemenea dispozitiv a fost blocat marţi de Senat.

Democraţii şi-au pierdut la 19 ianuarie majoritatea calificată în Senat în urma unor alegeri parţiale, situaţie care a pus sub semnul întrebării viitorul reformei sistemului asigurărilor de sănătate, însă Obama a promis că nu va abandona această promisiune emblematică făcută în campania electorală din 2008.

"Până la sfârşitul discursului meu din această seară, şi mai mulţi americani îşi vor pierde asigurarea de sănătate (...). Nu îi voi abandona pe aceşti americani. Şi nimeni din această sală nu ar trebui să o facă", a afirmat el.

Afişând adesea o atitudine gravă, dar folosind uneori şi mici glume - salvarea băncilor a fost "la fel de plăcută ca şi o vizită la dentist", în opinia sa - preşedintele a cerut Congresului să legifereze şi asupra unui alt proiect cu viitor nesigur, respectiv cel vizând combaterea schimbării climatice, solicitând republicanilor să renunţe să blocheze textele din motive politicianiste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici