Obama avertizează Israelul să nu surprindă SUA cu un atac asupra Iranului

Preşedintele american, Barack Obama, i-a trimis un mesaj premierului Benjamin Netanyahu, cerându-i ca Israelul să nu ia SUA prin surprindere cu o operaţiune militară împotriva Iranului, relatează cotidianul Haaretz în ediţia electronică.

10 afișări
Imaginea articolului Obama avertizează Israelul să nu surprindă SUA cu un atac asupra Iranului

Obama avertizează Israelul să nu surprindă SUA cu un atac asupra Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mesajul a fost transmis de un oficial american de rang înalt care s-a întâlnit în Israel cu Netanyahu, mai mulţi miniştri şi oficiali. Anterior, un reprezentant al lui Netanyahu a vizitat Washingtonul, unde a discutat cu secretarul de Stat Hillary Clinton şi consilierul pe probleme de securitate naţională James Jones, despre dialogul iniţiat de Obama cu Teheranul.

Mesajul liderului american trădează îngrijorarea acestuia că Israelul şi-ar putea pierde răbdarea şi ar putea acţiona împotriva Iranului, punând Statele Unite în faţa unor situaţii imprevizibile. Obama nu a mai aşteptat până luni, când se va întâlni cu Netanyahu, şi i-a transmis mesajul.

Netanyahu a promis, înainte de alegerile legislative din Israel, că dacă va fi ales Iranul nu va obţine arme nucleare şi că va face "tot ceea ce trebuie pentru îndeplinirea acestei promisiuni". Ulterior, cu prilejul Zilei Holocaustului a declarat: "Nu vom permite celor care neagă Holocaustul să provoace un alt Holocaust". Oficialii israelieni sunt de acord cu dialogul între Washington şi Teheran, dar consideră că acesta trebuie să se desfăşoare într-o limită de timp şi că ar trebui laute în calcul şi alte opţiuni în cazul în care Iranul nu renunţă la programul nuclear.

Semne de îngrijorare au început să apară încă din timpul administraţiei lui Geoge W. Bush, când fostul premier israelian, Ehud Olmert, împreună cu ministrul Apărării, Ehud Barak, au făcut Statelor Unite mai multe solicitări care ar fi putut fi interpretate drept pregătiri în vederea unui atac aerian asupra unităţilor nucleare iraniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici