Obama, calificat drept mincinos în timp ce rostea un discurs în Congres - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a fost calificat miercuri seara drept mincinos de către un reprezentant republican, în timp ce îşi rostea în faţa Congresului discursul referitor la reformarea sistemului de asigurări de sănătate.

17 afișări
Imaginea articolului Obama, calificat drept mincinos în timp ce rostea un discurs în Congres - VIDEO

Obama, calificat drept mincinos în timp ce rostea un discurs în Congres (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unii vă dau asigurări că eforturile noastre în vederea realizării unei reforme (a sistemului de sănătate) vor permite asigurarea imigranţilor ilegali. Acest lucru nu este adevărat", a declarat preşedintele american în faţa celor două Camere reunite ale Congresului.

"Minţiţi!", a strigat Joe Wilson, reprezentantul republican din South Carolina.

"Reformele pe care le propun nu se vor aplica celor care se află aici într-o situaţie ilegală", a continuat Obama, îndreptându-şi privire în partea dreaptă a sălii, unde se aflau republicanii.

Wilson şi-a prezentat scuzele ulterior într-un comunicat. "În această seară, m-am lasat purtat de emoţie în timp ce ascultam discursul preşedintelui", a precizat congresmanul, calificând comentariul său drept "impropriu şi regretabil". "Îmi prezint scuzele preşedintelui pentru lipsa de politeţe", a adăugat el.

Circa 12 milioane de imigranţi ilegali locuiesc şi lucrează în Statele Unite. Majoritatea dintre aceştia sunt hispanici.

Imigranţii care locuiesc legal de mai puţin de cinci ani în Statele Unite nu au acces la cele două sisteme publice de asigurări de sănătate care sunt Medicaid (pentru cei săraci) şi Medicare (pentru persoanele în vârstă).

Dintre cele 46 de milioane de persoane fără asigurare medicală din Statele Unite, o treime sunt imigranţi.

Republicanii se opun reformei sistemului de sănătate aşa cum este promovată de administraţia Obama şi majoritatea democrată.

Senatorul republican John McCain, fost rival al lui Obama la alegerile prezidenţiaile din 2008, a calificat comentariul lui Wilson drept "nepoliticos" şi a considerat că acesta ar trebui "să-şi prezinte imediat scuzele".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici