Obama cere abrogarea legii privind homosexualitatea militarilor - VIDEO

Preşedintele Barack Obama a cerut, miercuri seara, Congresului american să "abroge în cele din urmă" o lege care impune militarilor homosexuali să îşi ascundă orientarea sexuală, într-un discurs despre Starea Naţiunii.

61 afișări
Imaginea articolului Obama cere abrogarea legii privind homosexualitatea militarilor - VIDEO

Obama cere abrogarea legii privind homosexualitatea militarilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În acest an voi lucra împreună cu Congresul şi cu armata noastră pentru a abroga în sfârşit legea care îi privează pe homosexualii americani de dreptul de a servi ţara pe care o iubesc din cauza a ceea ce sunt", a declarat preşedintele.

Legea "Don't ask, don't tell" ("Nu întreba, nu spune") impune militarilor homosexuali să nu îşi dezvăluie orientarea sexuală.

De la adoptarea ei în 1993, peste 13.000 de militari au fost scoşi din rândurile armatei pentru că şi-au evocat orientarea sexuală sau au fost denunţaţi.

Curtea de Conturi americană (GAO) estimează că aceste revocări i-au costat pe contribuabili aproape 200 de milioane de dolari reprezentând costuri de recrutare şi formare.

Un proiect de lege care urmăreşte abrogarea actului normativ "Don't ask, don't tell" a fost depus la Camera Reprezentanţilor în martie, însă nu a fost examinat nici până în prezent.

În Senat, preşedintele comisiei de Apărare, Carl Levin, a promis că va organiza în viitorul apropiat o audiere pe această temă.

Barack Obama a fost criticat de grupările care militează pentru apărarea drepturilor homosexualilor pentru că nu a abrogat legea şi a preferat să lase această iniţiativă la latitudinea Congresului.

Fostul rival al lui Barack Obama în prezidenţialele din 2008, senatorul republican John McCain, a atacat imediat decizia preşedintelui: "Sunt foarte mândru şi recunoscător fiecărui american în uniformă, în special în timp de război, şi cred că abrogarea legii ar fi o eroare".

În opinia acestui fost luptător în războiul din Vietnam, măsura respectivă a fost "eficace în ultimii 15 ani". "Ea este bine înţeleasă şi se bucură de o largă susţinere din partea militarilor noştri de toate gradele", a scris McCain într-un comunicat.

În schimb, Asociaţia Servicemembers legal defense network (Reţeaua pentru Apărarea în Justiţie a Militarilor în Serviciu - SLDN), care susţine drepturile militarilor homosexuali excluşi din rândurile armatei din cauza orientării sexuale, a salutat decizia preşedintelui Obama. "Opinia publică americană, inclusiv conservatorii, este în mare măsură de partea «comandantului suprem» în privinţa aceastei decizii", apreciază asociaţia care cere, într-un comunicat, abrogarea acestei legi în 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici