Obama cere Rusiei să aprobe reducerea cu o treime a armelor nucleare. Vicepremierul rus spune că propunerile nu sunt serioase

Preşedintele american Barack Obama a cerut, miercuri, Rusiei să aprobe o reducere de până la o treime a armelor nucleare, într-un discurs susţinut la Berlin, vicepremierul rus Dmitri Rogozin replicând că ţara sa nu poate trata cu seriozitate propunerile atât timp cât Statele Unite dezvoltă sistemul antibalistic.

886 afișări
Imaginea articolului Obama cere Rusiei să aprobe reducerea cu o treime a armelor nucleare. Vicepremierul rus spune că propunerile nu sunt serioase

Preşedintele SUA Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După o examinare extinsă, am decis că putem să asigurăm securitatea Americii şi a aliaţilor noştri şi să menţinem mijloace de disuasiune puternice reducând armele strategice cu o treime", a subliniat Obama într-un discurs susţinut în faţa a 6.000 de persoaneîn faţa Porţii Brandenburg, loc simbolic din Berlin.

Într-un discurs pe care îl voia istoric, Barack Obama a propus o reducere a arsenalului strategic nuclear american şi rusesc.

"Vreau să încerc să obţin reduceri negociate cu Rusia pentru a depăşi poziţiile nucleare ale Războiului Rece", a declarat el.

El a asigurat că va organiza două summituri pe tema securităţii nucleare în cursul celui de-al doilea mandat al său, care a debutat la începutul anului. "Sunt etape pe care le putem depăşi pentru a crea o lume a păcii şi dreptăţii", a subliniat el.

"Vom colabora cu aliaţii noştri din cadrul NATO pentru a încerca să ajungem la reduceri importante de arme tactice nucleare americane şi ruseşti în Europa şi pentru a stabili un nou cadru internaţional pentru o putere nucleară paşnică", a adăugat Obama.

Contextul pare totuşi puţin propice pentru obţinerea unui astfel de gest din partea Rusiei, după ambianţa glacială care a domnit între Obama şi preşedintele rus Vladimir Putin la summitul G8 de luni şi marţi din Irlanda de Nord.

Rusia consideră că propunerea lui Obama nu este serioasă

Rusia nu poate trata cu seriozitate propunerile privind dezarmarea nucleară făcute de preşedintele american, Barack Obama, atât timp cât Statele Unite dezvoltă sistemul antibalistic, afirmă vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

"Cum să considerăm serioasă această idee a reducerii arsenalelor nucleare cât timp Statele Unite dezvoltă potenţialul de interceptare a acestui arsenal strategic", a declarat Rogozin.

Pe de altă parte, Iuri Uceakov, un consilier al Kremlinului, a comunicat că Rusia a fost informată în legătură cu propunerile preşedintelui SUA, Barack Obama, de continuare a dezarmării nucleare, dar consideră că în negocieri trebuie incluse şi "alte ţări" care deţin arme atomice.

"Preşedintele Obama l-a informat pe preşedintele rus despre intenţia americanilor de a propune iniţiative pentru o nouă reducere a arsenalelor nucleare", a explicat Uceakov. "Am văzut aceste informaţii şi am transmis că în procesul de reducere a arsenalului atomic trebuie incluse şi alte ţări care au arme nucleare", a precizat Uceakov. "Situaţia de acum nu este cum era în anii 1960 - 1970, când doar Statele Unite şi Uniunea Sovietică purtau negocieri pentru reducerea armamentului atomic. Acum trebuie să extindem cercul participanţilor la aceste negocieri", a adăugat el.

Preşedintele american încearcă să facă din dezarmarea nucleară o axă puternică a bilanţului său politic, deja creditat printr-un nou tratat de reducere a armamentului negociat cu Moscova în primul mandat. Cei doi foşti inamici în timpul Războiului Rece au convenit să îşi reducă stocurile la 1.550 de ogive.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici