Obama critică acţiunea poliţiei de arestare a unui profesor de culoare de la Harvard

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, consideră că poliţia din Cambridge (statul Massachusetts) a acţionat "prosteşte" la arestarea unui profesor de culoare de la Universitatea Harvard, după o confruntare desfăşurată în casa acestuia, relatează CNN.

13 afișări
Imaginea articolului Obama critică acţiunea poliţiei de arestare a unui profesor de culoare de la Harvard

Obama critică acţiunea poliţiei de arestare a unui profesor de culoare de la Harvard (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu ştiu ce rol a jucat criteriul rasei, pentru că nu am fost la faţa locului şi nici nu am văzut toate elementele", a declarat Obama, miercuri seara, răspunzând unei întrebări în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Casa Albă.

Autorităţile din Cambridge au renunţat de urgenţă marţi la acuzaţiile de conduită necorespunzătoare aduse lui Henry Louis Gates Jr.

Preşedintele SUA i-a luat apărarea lui Gates, recunoscând în acelaşi timp că este posibil să fie "puţin părtinitor", dat fiind că profesorul îi este prieten.

"Cred însă că este corect să spun, în primul rând, că oricine dintre noi ar fi furios, în al doilea arând, că poliţia din Cambridge a acţionat prosteşte arestând pe cineva când existau deja dovezi că acesta se afla în casa lui, iar în al treilea rând când există multe cazuri în această ţară în care cetăţeni afro şi latino-americani au fost opriţi de poliţie în mod disproporţionat".

În opinia lui Obama, acest incident arată "cum rasa continuă să reprezinte un factor în această societate".

Conform raportului poliţiei, Gates a refuzat să iasă din locuinţa sa pentru a discuta cu poliţistul, iar când acesta din urmă i-a spus că anchetează o posibilă spargere, profesorul a deschis uşa de la intrare şi a exclamat: "De ce, pentru că sunt un negru în America?".

Acelaşi document stipulează că iniţial Gates a refuzat să prezinte poliţistului documentele de identitate, dar în cele din urmă a arătat o legitimaţie de la Universitatea Harvard, determinându-l pe poliţist să contacteze prin staţie Poliţia de la universitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici