Obama în Etiopia: "Cred că dacă aş candida, aş învinge" a treia oară

Preşedintele american Barack Obama a declarat marţi că ar putea obţine un al treilea mandat, dacă ar candida din nou, un lucru pe care, totuşi, Constituţia ţării sale i-l interzice, relatează CNN.

306 afișări
Imaginea articolului Obama în Etiopia: "Cred că dacă aş candida, aş învinge" a treia oară

Barack Obama (Foto: Hepta)

"Cred că, de fapt, sunt un preşedinte destul de bun. Cred că dacă aş candida, aş putea învinge. Dar nu pot" să candiez, a declarat Obama într-un discurs pe care l-a susţinut în Etiopia. "Sunt multe lucruri pe care aş vrea să le fac pentru a ţine America în mişcare. Dar legea este lege, iar nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar preşedintele", a continuat şeful statului american.

Obama a făcut această declaraţie - în aceeaşi zi în care potrivit unui nou sondaj CNN/ORC rata susţinerii sale continuă un trend pozitiv pentru a doua lună consecutiv - la o reuniune a Uniunii Africane (UA), la Addis Ababa. El este primul preşedinte american care s-a adresat acestui grup şi i-a criticat pe unii lideri africani care refuză să plece de la putere.

"Progresul Africii către democraţie este pus în pericol atunci când unii lideri refuză să plece de la putere după ce li se încheie mandatul. Acum, daţi-mi voie să să spun cinstit - nu înţeleg acest lucru", a spus Obama, adăugând că abia aşteaptă să revină la viaţa sa obişnuită, după ce i se încheie mandatul.

Însă Obama a fost aplaudat cel mai puternic atunci când a spus că nu înţelege motivaţia din spatele rămânerii la putere prin forţă, după ce liderii au făcut deja "o grămadă de bani".

Obama a vorbit pe larg despre corupţia din Etipia şi alte ţări africane, recunoscând că nu este vorba despre o problemă specifică doar acestei regiuni a lumii.

"Nimic nu va descătuşa potenţialul economic al Africii mai bine ca extirparea cancerului corupţiei", a subliniat el. "Atunci când cineva este nevoit să plătească mită doar pentru a începe o afacere, pentru a se duce la şcoală sau pentru a-l determina pe un oficial să-şi facă treaba pe care oricum este plătit să o facă - asta nu este «calea africană». Acest lucru subminează demnitatea poporului pe care-l reprezinţi", a continuat el.

Obama a atins şi alte subiecte controversate, inclusiv "tratamentul" aplicat jurnaliştilor şi femeilor.

"Eu cred că Etiopia nu-şi va descătuşa deplin potenţialul pe care-l are, dacă impune restricţii jurnaliştilor sau dacă opoziţia legitimă nu poate participa la campanie" în alegeri, a subliniat el.

"Spre meritul său, premierul a recunoscut că este necesar să se facă mai mult pentru ca Etiopia să fie o democraţie deplină, durabilă", a declartat preşedintele american, referindu-se la liderul etiopian Hailemariam Desalegn.

Referindu-se la rolul său de tată, Obama a vorbit, de asemenea, despre drepturile femeilor.

Foto: Hepta / Mediafax Foto

"Ca tată, eu cred că este necesar ca cele două fiice ale mele să aibă aceeaşi şansă de a-şi urma visurile la fel ca fiul oricui altcineva - iar acelaşi lucru este valabil şi pentru fetele de aici, din Africa", a spus el. "Fetele noastre trebuie să fie tratate la fel. Nu putem lăsa vechi tradiţii să le stea în cale", a insistat şeful statului american.

Obama a fost prezentat de către preşedinta Uniunii Africane Nkosazana Dlamini Zuma ca unul care a urcat "muntele Everest al politicii americane", pentru a deveni primul preşedinte american de culoare.

"Vă întâmpinăm ca pe preşedintele Statelor Unite, dar vă revendicăm ca de-al nostru", a spus Zuma.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici