Obama îşi va păstra telefonul BlackBerry

Preşedintele american, Barack Obama, îşi va putea păstra telefonul mobil BlackBerry, una dintre principalele sale probleme, rezolvată joi, la două zile de la învestitură.

23 afișări
Imaginea articolului Obama îşi va păstra telefonul BlackBerry

Obama îşi va păstra telefonul BlackBerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am câştigat această luptă", a declarat acesta în timpul unei întâlniri spontane cu presa la Casa Albă, adăugând că versiunea prezidenţială a telefonului său multimedia nu este încă utilizabilă.

Purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs, a dezvăluit recent jurnaliştilor că Obama îşi va folosi telefonul doar pentru a vorbi cu anumiţi colaboratori şi câţiva prieteni.

Obama reprezintă noua generaţie care nu se poate lipsi de apartul de buzunar care îi permite să îşi citească în orice moment mesajele electronice sau să se conecteze la Internet.

Această dependenţă patologică pune mari probleme în ceea ce priveşte securitatea sa, dar şi respectarea legii. Obama se supune la rândul său respectării legii care prevede înregistrarea şi publicarea, în caz de necesitate, a corespondenţei sale.

Una dintre preocupările celor care se ocupă de securitatea sa este că aparatul îi va ajuta pe inamicii săi să îl localizeze. Un alt risc este acela de a fi expus acţionării în justiţie de către cei care doresc publicarea corespondenţei sale.

La sfârşitul mandatului său, George W. Bush, predecesorul lui Obama, a glumit pe seama plăcerii de a comunica prin curier electronic cu apropiaţii săi, după ce va părăsi Casa Albă.

"Continui să mă agăţ de (telefonul meu) BlackBerry, vor trebui să mi-l smulgă din mâini", spunea el cu două săptămâni înainte de învestitură.

Preţiosul aparat este unul dintre mijloacele prin care va rămâne în contact cu realitatea acestei lumi şi de a ieşi din bula în care Casa Albă îi închide pe majoritatea ocupanţilor săi.

"Nu ştiu dacă voi câştiga, voi continua să lupt", declara el citat de New York Times şi CNBC.

"Preşedintele are un BlackBerry, graţie unui compromis care îi permite să rămână în contact cu cei mai importanţi colaboratori şi un grup restrâns de prieteni", a declarat Gibbs, insistând pe numărul mic de persoane care vor rămâne în legătură cu preşedintele.

"A fost întărită securitatea pentru a-i oferi posibilitatea de a comunica, de a o face în mod eficient şi sigur", a precizat acesta.

El a lăsat totodată să se înţeleagă că mesajele transmise sau primite de Obama vor cădea sub incidenţa legii aprobate în urma scandalului Watergate privind înregistrarea corespondenţei.

El a subliniat însă că această lege are câteva excepţii privind corespondenţa strict personală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici