Obama o nominalizează oficial pe Elena Kagan la Curtea Supremă de Justiţie - VIDEO

Barack Obama a nominalizat-o luni pe Elena Kagan la Curtea Supremă de Justiţie, salutând "excelenţa" şi spiritul deschis al unei candidate a cărei alegere constituie o ocazie pentru preşedintele democrat să îşi imprime marca asupra celei mai importante instituţii americane.

24 afișări
Imaginea articolului Obama o nominalizează oficial pe Elena Kagan la Curtea Supremă de Justiţie - VIDEO

Obama o nominalizează oficial pe Elena Kagan la Curtea Supremă de Justiţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă nominalizarea sa pe viaţă este confirmată de Senat, Elena Kagan, care în prezent este avocatul administraţiei la Curtea Supremă şi militantă democrată de multă vreme, îi va succeda lui John Paul Stevens, care va ieşi la pensie după 35 de ani petrecuţi în această instituţie.

"Nu putem avea pretenţia să înlocuim înţelepciunea sau experienţa judecătorului Stevens, dar am selectat o candidată care în opinia mea personifică aceleaşi (calităţi de) excelenţă, independenţă, integritate şi pasiune pentru lege şi care va putea să aducă acelaşi tip de influenţă determinantă în Curtea" Supremă, a explicat Obama.

"Elena este considerată unul dintre spiritele juridice cele mai strălucite din ţară", a adăugat preşedintele, care a desemnat deja o femeie, Sonia Sotomayor, anul trecut pentru un loc în această instituţie formată din nouă judecători chemaţi să se pronunţe asupra unor probleme fundamentale ale societăţii.

Apărând referinţele profesionale ale lui Kagan, care nu a fost magistrat, spre deosebire de toţi cei care i-ar putea deveni colegi, Obama a remarcat că aceasta este "o pionieră, prima femeia decan al facultăţii de drept de la Harvard".

Preşedintele american a lăudat însă şi "deschiderea" lui Kagan faţă de "puncte de vedere foarte diferite" şi a salutat capacitatea acesteia de a obţine un consens, oferind astfel argumente în favoarea ei pentru republicani, care dispun de minoritate deblocaj în Senat.

Judecătorul Stevens era considerat pilonul progresist al Curţii Supreme, iar un judecător ca Elena Kagan nu ar trebui să modifice, cel puţin pentru moment, echilibrul politic subtil al acestei instituţii prezidate de conservatorul John Roberts.

Având vârsta de 50 de ani, Kagan ar deveni, în cazul în care ar fi confirmată, cel mai tânăr membru al acestei instituţii, unde ar putea activa timp de mai multe decenii. Curtea Supremă de Justiţie ar număra astfel pentru prima dată trei femei printre membrii săi.

"Sper că Senatul va lucra dincolo de partide, aşa cum a făcut când a confirmat-o pe Elena în funcţia de avocat al administraţiei anul trecut, şi că va face posibil cât mai repede ca ea să poată lucra şi să participe la lucrările Curţii în toamnă", a adăugat preşedintele.

Dar republicanii, cu mai puţin de şase luni înaintea alegerilor legislative, au sugerat încă de luni că va avea loc o luptă fără concesii.

"Kagan reprezintă o alegere surprinzătoare din cauza lipsei sale de experienţă juridică. Majoritatea americanilor cred că o experienţă judiciară este necesară pentru a deveni judecător la Curtea Supremă, a afirmat senatorul republican John Cornyn.

Colegul său John Kyl, care a votat confirmarea lui Kagan în funcţia pe care aceasta o deţine în prezent, a remarcat luni că "nominalizarea politică temporară este foarte diferită de numirea pe viaţă la Curtea Supremă".

Luând cuvântul după Obama, Kagan i-a mulţumit acestuia pentru "onoarea" pe care i-a făcut-o. Ea a afirmat, de asemenea, că "dreptul este important, deoarece garantează securitatea, protejează drepturile (cetăţenilor) şi libertăţile fundamentale şi constituie soclul democraţiei" americane.

Aşa cum cere tradiţia, candidata va contacta o mare parte dintre senatori. Încă de luni, democraţii au lansat o ofensivă de comunicare în favoarea lui Kagan, postând o înregistrare video pe site-ul YouTube în care Obama le cere simpatizanţilor săi să o susţină.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici