Obama refuză să publice fotografii cu trupul lui Osama ben Laden. Vezi aici motivele

Barack Obama refuză să publice fotografii cu trupul neînsufleţit al liderului al-Qaida, Osama ben Laden, ucis într-o operaţiune americană în Pakistan, potrivit postului de televiziune CBS, căruia preşedintele i-a acordat un interviu miercuri.

3893 afișări
Imaginea articolului Obama refuză să publice fotografii cu trupul lui Osama ben Laden. Vezi aici motivele

Obama refuză să publice fotografii cu trupul lui Osama ben Laden (Imagine: Mediaax Foto/AFP)

Obama "a declarat că nu va difuza fotografii cu ben Laden după moartea sa, pentru a dovedi decesul său", a anunţat CBS pe site-ul său, în urma unui interviu acordat de preşedintele Statelor Unite emisiunii "60 minutes", care urmează să fie difuzată duminică.

Obama a decis că riscurile create prin difuzarea acestor imagini depăşesc beneficiile la care ne putem aştepta, a explicat el pentru postul de televiziune CBS.

"Am discutat acest lucru pe plan intern şi amintiţi-vă că suntem absolut siguri că era el. Au fost făcute analize ADN. Prin urmare, nu există nicio îndoială că l-am ucis pe Osama ben Laden", a afirmat Obama, potrivit unui rezumat al interviului difuzat de televiziune.

"Este foarte important să nu lăsăm probe fotografice ca instrument de incitare (la violenţă) sau propagandă. Nu este în stilul nostru. Nu vom arbora acest tip de fotografii ca pe nişte trofee", a adăugat Obama, potrivit postului de televiziune care va difuza interviul integral duminică.

"Adevărul e că este o persoană care merita ce a avut. Iar eu cred că americanii şi oamenii din lumea întreagă sunt bucuroşi că a murit", a adăugat Obama.

Dar, "dată fiind natura violentă a fotografiei, (publicarea ei) creează un risc pentru securitatea naţională", a declarat el, potrivit CBS.

"Nu există nicio îndoială asupra faptului că ben Laden este mort. Nu există cu siguranţă nicio îndoială în rândul membrilor Al-Qaida cu privire la moartea sa. Iar noi nu credem că o fotografie în sine poate face diferenţa" a argumentat Obama.

"Vor fi persoane care vor nega acest lucru. Adevărul este că ben Laden nu va mai păşi niciodată pe acest pământ", a insistat preşedintele.

Anterior, în cursul zilei de miercuri, şeful Comisiei pentru Informaţii din Camera Repezentanţilor, republicanul Mike Rogers, afirmase că a văzut una dintre fotografii şi a declarat că nu vrea ca acestea să fie publicate, precizând că ele vor spori îngrijorările privind securitatea soldaţilor americani staţionaţi în străinătate.

"Imaginaţi-vă modul în care americanii ar reacţiona dacă Al-Qaida ar ucide unul dintre soldaţii noştri sau un comandant al armatei şi ar posta fotografiile pe Internet", a declarat Rogers.

Influentul senator republica Lindsey Graham a apreciat, miercuri, că Obama a comis o "eroare".

"Scopul de a trimite militarii noştri în reşedinţă, mai degrabă decât de a o bombarda, era de a obţine o dovadă indiscutabilă despre moartea lui ben Laden. Eu ştiu că ben Laden este mort. Dar cea mai bună modalitate de a proteja şi a apăra interesele noastre în străinătate este de a dovedi acest fapt restului lumii", a apreciat el.

Casa Albă anunţase, luni, că nu s-a decis încă dacă este oportun să difuzeze fotografii cu rămăşiţele lui Osama ben Laden, o măsură cerută de membrii Congresului american pentru a servi ca probă pentru opinia publică mondială.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici