Obama şi premierul turc susţin accelerarea tranziţiei în Siria fără Bashar al-Assad

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan doresc o "accelerare a tranziţiei politice" în Siria şi plecarea lui Bashar al-Assad de la putere, a anunţat Casa Albă luni, după o conversaţie telefonică între cei doi lideri.

335 afișări
Imaginea articolului Obama şi premierul turc susţin accelerarea tranziţiei în Siria fără Bashar al-Assad

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama şi Erdogan şi-au exprimat de asemenea "îngrijorarea tot mai mare cu privire la atacurile fără milă ale regimului sirian împotriva propriului popor, cel mai recent la Alep", a precizat preşedinţia americană într-un comunicat.

Această conversaţie între doi aliaţi apropiaţi în cadrul NATO a avut loc în contextul în care rebelii sirieni au marcat un punct, luni, prin preluarea controlului asupra unui post de control-cheie care le permite să trimită întăriri şi muniţie către Alep, transformat în câmp de luptă între insurgenţi şi armată.

Preluând controlul asupra postului de control de la Adanane, rebelii din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL) şi-au asigurat un culoar către Turcia, unde se află cartierul lor general. Dacă opozanţii vor reuşi să preia controlul asupra oraşului Alep, vor putea crea o "zonă securizată" în nordul Siriei, asemănătoare cu situaţia de la Benghazi în timpul revoltei libiene din 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici