Obama: SUA nu îşi pot impune valorile asupra altor ţări

Preşedintele american Barack Obama a declarat într-un interviu acordat BBC News Online că Statele Unite nu îşi pot impune valorile asupra altor ţări, menţionând însă că statul de drept, democraţia, libertatea de exprimare şi religia sunt "valori universale".

16 afișări
Imaginea articolului Obama: SUA nu îşi pot impune valorile asupra altor ţări

Obama: SUA nu îşi pot impune valorile asupra altor ţări (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Exprimându-se înainte de a efectua un turneu în Orientul Mijlociu şi în Europa, Barack Obama a menţionat că închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo reprezintă o modalitate prin care Statele Unite pot să ofere un exemplu. Preşedintele american a precizat că a vrut să transmită un mesaj potrivit căruia "democraţia, statul de drept, libertatea de exprimare, libertatea religioasă (...) nu sunt doar principii ale ţărilor occidentale care să fie aplicate asupra acestor ţări".

El a explicat că există "evident" probleme referitoare la drepturile omului pe care le va aborda în anumite ţări din Orientul Mijlociu, dar sunt anumite "principii universale pe care le pot adopta şi include în cadrul identităţii naţionale a acestora".

"Pericolul, din punctul meu de vedere, este când Statele Unite sau orice altă ţară cred că pot impune pur şi simplu aceste valori asupra unei alte ţări cu o istorie şi cultură diferită", a menţionat el.

Barack Obama urmează să sosească miercuri în Arabia Saudită, în prima partea a turnerului său desfăşurat în Orientul Mijlociu şi în Europa. El va efectua o vizită în Egipt la 4 iunie, unde va rosti un discurs pe tema legăturilor Statelor Unite cu regiunea, înainte de a se deplasa în Europa pentru a participa la comemorarea a 65 de ani de la Debarcarea trupelor aliate în Normandia.

Întrebat dacă va încuraja aceste ţări pe care le va vizita să adopte astfel de valori, Barack Obama a declarat că "absolut că le vom încuraja", dar a precizat că lucru cel mai important este ca Statele Unite "să devină un model". "Din acest motiv, spre exemplu, închiderea Guantanamo Bay, din punctul meu de vedere, este pe cât de dificilă, pe atât de importantă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici