Obama: SUA şi Rusia sunt prudent optimiste în problema nucleară după alegerea lui Rohani în Iran

Statele Unite şi Rusia sunt "prudent optimiste" în privinţa dosarului nuclear iranian după alegerea noului preşedinte Hassan Rohani, a declarat luni preşedintele american Barack Obama, după o întâlnire cu Vladimir Putin în cadrul G8, în Ulster.

420 afișări
Imaginea articolului Obama: SUA şi Rusia sunt prudent optimiste în problema nucleară după alegerea lui Rohani în Iran

Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi şefi de stat şi-au exprimat speranţa că va fi posibil ca "dialogul să avanseze", odată cu venirea la putere a acestui lider religios moderat, susţinut de tabăra reformatoare, potrivit preşedintelui american.

"Sper ca după alegerile din Iran să existe noi oportuniţăţi pentru soluţionarea problemei nucleare iraniene", a declarat, la rândul său, Putin.

"Vom încerca să facem acest lucru în mod bilateral şi în cadrul procesului negocierilor internaţionale", a adăugat el.

Iranul este acuzat de Occident şi Israel, în pofida dezminţirilor sale, că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil.

Negocierile cu Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) bat pasul pe loc de mai mulţi ani în privinţa problemei suspendării îmbogăţirii uraniului.

În prima sa conferinţă de presă, luni, preşedintele ales Rohani, care urmează să preia funcţia în august, a menţinut linia regimului islamic asupra acestui dosar, excluzând orice oprire a îmbogăţirii uraniului, dar s-a angajat la mai multă "transparenţă" asupra acestor activităţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici