Obama susţine necesitatea unei anumite fermităţi faţă de Israel

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat luni, înainte de a pleca spre Orientul Mijlociu, necesitatea unei anumite fermităţi faţă de Israel în privinţa creării unui stat palestinian şi a colonizării teritoriilor palestiniene.

15 afișări
Imaginea articolului Obama susţine necesitatea unei anumite fermităţi faţă de Israel

Preşedintele SUA, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat postului public de radio NPR, Obama a justificat această fermitate prin faptul că tendinţa generală actuală în regiune ar fi "profund negativă" pentru interesele israeliene şi americane.

El a evocat apelurile lansate periodic în regiune cu privire la anihilarea Israelului, apeluri ale unor organizaţii radicale sau lideri cum ar fi preşedintele iranian, Mahmoud Ahamdinejad.

"Statele Unite au o relaţie specială cu Israelul, fără nicio îndoială", a declarat Obama în legătură cu sentimentul unei mari părţi a locuitorilor din Orientul Mijlociu faţă de această legătură specială dintre Statele Unite şi Israel.

"Când spunem acest lucru trebuie să ţinem cont şi de faptul că a fi prieten înseamnă a fi sincer. Iar eu cred că au existat momente în care nu am fost atât de sinceri pe cât ar trebui să fim asupra faptului că direcţia actuală, traiectoria actuală a regiunii, este profund negativă nu doar pentru interesele israeliene, dar şi pentru interesele americane", a declarat preşedintele american.

"Nu cred că ar trebui să modificăm sprijinul ferm pe care Statele Unite îl acordă Israelului", a adăugat Obama, care urma să plece marţi în primul său turneu în calitate de preşedinte în Orientul Mijlociu.

Dar "trebuie să menţinem o încredere constantă în posibilitatea negocierilor de pace. Iar, în opinia mea, acest lucru necesită o soluţie cu două state. Acest lucru necesită ca fiecare parte, isaeliană şi palestiniană, să îşi respecte obligaţiile", a subliniat acesta.

"Le-am spus foarte clar israelienilor, în privat şi în public, că o suspendare a colonizării, inclusiv creşterea naturală (a coloniilor), face parte din aceste obligaţii", a adăugat preşedintele american, precizând astfel că prin aceasta el respinge argumentul creşterii demografice în justificarea unei extinderi a coloniilor în teritoriile palestiniene.

În ceea ce-i priveşte pe palestinieni, aceştia trebuie să amelioreze securitatea şi să combată provocările antiisraeliene, astfel încât Israelul să nu se mai simtă ameninţat, a declarat Barack Obama.

Referitor la un refuz al noului Guvern israelian de a înceta colonizarea, preşedintele american a subliniat că este "încă devreme în procesul (negocierilor), ei (israelienii) formându-şi Guvernul abia de o lună".

"Dar este important să fim clari asupra a ceea ce, în opinia noastră, va conduce la pace şi să nu existe echivoc şi să nu lăsăm impresia că nu am aştepta compromisuri decât dinspre o parte", a declarat acesta.

El a declarat, de asemenea, că este vorba despre credibilitatea Statelor Unite în regiune, unde se duce cu scopul precis de a reface legăturile cu musulmanii şi de a ţine discursul promis acestora cu mult timp în urmă.

În acest discurs pe care-l va susţine joi la Cairo, Obama intenţionează să promoveze valorile americane, adică "democraţia, statul de drept, libertatea de exprimare şi libertatea religioasă", fără să încerce să impună aceste valori nimănui.

Preşedintele american s-a abţinut să se pronunţe asupra a ce ar fi mai periculos, şi anume ca Iranul să deţină arma nucleară sau ca Israelul să atace Iranul pentru a-l împiedica să o obţină.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici