Obama va primi Premiul Nobel în calitate de "preşedinte de război"

Preşedintele Barack Obama îşi va primi, joi, Premiul Nobel pentru Pace în calitate de "preşedinte de război" şi îşi va asuma pe deplin faptul că primeşte distincţia după ce a decis trimiterea a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan, a afirmat, luni, purtătorul său de cuvânt.

23 afișări
Imaginea articolului Obama va primi Premiul Nobel în calitate de "preşedinte de război"

Obama va primi Premiul Nobel în calitate de "preşedinte de război" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american va pleca, miercuri, la Oslo şi va primi joi premiul care i-a fost decernat în octombrie. Alegerea lui Obama a generat surpriză generală, pentru că se afla în funcţie de mai puţin de un an, nu înregistrase decât rezultate minore în materie de politică externă şi moştenea de la predecesorul său două războaie, în Irak şi în Afganistan.

Barack Obama va evoca "evident (...) coincidenţa între decernarea Premiului Nobel pentru Pace şi decizia de a trimite întăriri în Afganistan", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

Întrebat dacă preşedintele va primi distincţia în calitate de "preşedinte de război", Gibbs a răspuns: "Exact".

Barck Obama a anunţat, la 1 decembrie, trimiterea a 30.000 de militari suplimentari în încercarea de a stabiliza situaţia din Afganistan, ridicând numărul total al militarilor americani în această ţară la circa 100.000. În mandatul său, contingentul american în această ţară va fi triplat.

Numeroase organizaţii au anunţat că se vor afla, joi, în apropierea hotelului unde va fi cazat Obama la Oslo, pentru a protesta faţă de sporirea angajamentului în Afganistan.

Peste 2.000 de poliţişti norvegieni, inclusiv trăgători de elită şi câini antrenaţi, vor fi mobilizaţi pentru decernarea Premiului Nobel.

Guvernul norvegian a deblocat un buget excepţional de 92 de milioane de coroane (10,9 milioane de euro) pentru forţele de securitate mobilizate cu ocazia sosirii lui Obama, adică de 11 ori suma oferită laureatului împreună cu medalia şi diploma Nobel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici