Obama: Vladimir Putin rămâne "cu un picior" în perioada Războiului Rece

Preşedintele Barack Obama a declarat joi că Vladimir Putin a rămas cu "un picior" în perioada Războiului Rece şi trebuie să privească spre viitor, o declaraţie provocatoare pentru un lider american, cu doar câteva zile înaintea primei sale vizite la Moscova, scrie New York Times, în ediţia online.

42 afișări
Imaginea articolului Obama: Vladimir Putin rămâne "cu un picior" în perioada Războiului Rece

Obama: Vladimir Putin rămâne "cu un picior" în perioada Războiului Rece (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul de la Casa Alba vede o diferenţă între premierul Vladimir Putin şi preşedintele Dmitri Medvedev, succesorul acestuia desemnat, care a fost ales anul trecut şi face obiectul multor speculaţii, pe fondul neobişnuitului aranjament privind partajarea puterii. Spre deosebire de Vladimir Putin, consideră Barack Obama, Dmitri Medvedev recunoaşte că a venit timpul ca cele două puteri antagonice din timpul Războiului Rece să lase trecutul în urmă.

"Este important ca în timp ce tratăm cu preşedintele Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin să înţeleagă că abordarea relaţiilor dintre SUA şi Rusia pe principiul vechiului Război Rece este depăşită - şi este timpul să mergem înainte într-o altă direcţie", a declarat preşedintele american.

"Cred că Medvedev înţelege acest lucru", a afirmat el. "Cred că Putin este cu un picior în vechiul stil de a aborda problemele şi cu celălalt în cel nou", a precizat preşedintele american.

Barack Obama va părăsi Washingtonul, sâmbătă, pentru o deplasare de o săptămână care îl va purta în Rusia, Italia şi Ghana. El intenţionează să poarte opt-nouă ore de discuţii cu Dimitri Medvedev, dar vrea să stea de vorbă şi cu Vladmir Putin circa 90 de minute, potrivit oficialilor americani. În interviu, liderul de la Casa Albă spune că vrea să stea de vorbă cu Vladimir Putin pentru că acesta din urmă "are încă multă influenţă".

Distincţia pe care o face Barack Obama între cei doi lideri ruşi reflectă strategia americană de a face din Medvedev o posibilă contrapondere a lui Putin, considerat a fi în continuare adevărata putere din Rusia. Dmitri Medvedev a adoptat o atitudine mai diplomatică, joi, exprimându-şi speranţa că Barack Obama "va observa aici interesul nostru de a îmbunătăţi relaţiile" după o perioadă de tensiune. "Noua administraţie condusă de preşedintele Obama îşi aradă dorinţa de a schimba situaţia actuală şi de a pune bazele unor relaţii mai eficiente, bazate pe o mai mare încredere şi în cele din urmă mai moderne", a spus Medvedev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici