Oficial german îi cere lui Jean-Claude Juncker activarea articolului 7 în cazul României | DOCUMENT

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag Gunter Krichbaum i-a transmis, miercuri, o scrisoarea şefului Comisiei Europene Jean-Claude Juncker să activeze articolul 7 din Tratatul UE pentru România, motivând că din 2016 guvernele române au împiedicat sistematic lupta anticorupţie.

6088 afișări
Imaginea articolului Oficial german îi cere lui Jean-Claude Juncker activarea articolului 7 în cazul României | DOCUMENT

Oficial german îi cere lui Jean-Claude Juncker activarea articolului 7 în cazul României

„După cum ştiţi, urmăresc în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene evoluţiile politice interne din România deja de ceva vreme cu o foarte mare îngrijorare. După alegerile din 2016 diversele guverne române şi majoritatea parlamentară care le susţine lucrează sistematic la împiedicarea luptei imperios necesare împotriva corupţiei şi la demontarea standardelor statului de drept. Astăzi (miercuri - n.r.), Parlamentul român a slăbit, aşa cum era de aşteptat, legislaţia penală anticorupţie. Aceasta este o continuare a destructurării agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene în România”, arată Gunter Krichbaum, în scrisoarea transmisă preşedintelui CE, obţinută de MEDIAFAX.

Acesta reaminteşte că a solicitat în mai multe rânduri Comisiei Europene declanşarea procedurii conform articolului 7 din Tratatul UE, precizând că nu înţelege de a ezitat Comisia să aibă acest demers.

„De mai multe ori am solicitat Comisiei – ultima dată într-o scrisoare către domnul prim-vicepreşedinte Timmermans la 14 februarie 2019 – demararea unei proceduri conform art. 7 din Tratatul UE. Este pentru mine de neînţeles, având în vedere evoluţiile, că reprezentanţii Comisiei nu au urmat acesteia. Este de presupus că atitudinea ezitantă a Comisiei a fost prost înţeleasă de către responsabilii din România chiar ca o încurajare de a continua atacurile împotriva statului de drept”, a completat oficialul german.

El s-a întrebat ce acţiuni ar mai trebui să ia Guvernul şi majoritatea parlamentară din România pentru ca reprezentanţii CE să fie convinşi de necesitatea declanşării acestei proceduri.

„Eu îmi pun întrebarea ce măsuri ale guvernului României şi a majorităţii parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia să preia în sfârşit iniţiativa. De aceea doresc să vă solicit din nou să acţionaţi în consecinţă şi să demaraţi o procedură conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilităţii Uniunii Europene şi o încurajare a forţelor pro-europene din România”, a conchis Krichbaum.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală. Procedura parlamentară a fost reluată după ce lui Tudorel Toader i s-a reproşat că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări.

Preşedintele PSD Liviu Dragnean a declarat miercuri că proiectul a fost votat fără a se modifica o virgulă după ce a trecut de Curtea Constituţională.

Ulterior Comisia Europeană a anunţat că va analiza decizia luată miecuri în Parlament cu privire la codurile penale, după care va stabili ce paşi trebuie urmaţi, afirmând, prin purtătorul de cuvânt Christian Wigand, că România trebuie să relanseze procesul de reforme, altfel CE să acţioneze rapid.

Document by Mediafax.ro on Scribd

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici