Oficiali ai Consiliului Europei susţin că sentinţa în cazul "Pussy Riot" este disproporţionată

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, susţin că sentinţa pronunţată în Rusia împotriva membrelor formaţiei "Pussy Riot" este disproporţionată în raport cu delictul comis de acestea.

224 afișări
Imaginea articolului Oficiali ai Consiliului Europei susţin că sentinţa în cazul "Pussy Riot" este disproporţionată

Oficiali ai Consiliului Europei susţin că sentinţa în cazul "Pussy Riot" este disproporţionată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialii Consiliului îşi exprimă speranţa că decizia va fi revizuită.

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, afirmă că sentinţa pronunţată în Rusia împotriva membrelor formaţiei "Pussy Riot" este disproporţionată în raport cu faptele, luând în considerare standardele Consiliului.

"Într-o democraţie, dreptul la liberă exprimare se poate exercita în anumite condiţii, scopul acestora fiind protejarea moralei şi a drepturilor celorlalţi. Cu toate astea, sancţiunile impuse trebuie să fie proporţionale cu gravitatea faptei. Având în vedere standardele Consiliului Europei, o condamnare la doi ani de închisoare în urma faptelor este disproporţionată", a spus Mignon, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

El menţionează că speră că sentinţa va fi schimbată. "Sper ca această condamnare să fie revizuită de instanţele ruseşti, în concordanţă cu procedurile prevăzute în legislaţia rusească, luând pe deplin în considerare standardele noastre în domeniu, precum cele stabilite în Convenţia Europeană privind Drepturile Omului şi jurisprudenţa Curţii", a adăugat Mignon.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, susţine că această sentinţă este aspră.

"Astăzi trei tinere femei au fost condamnate la doi ani de închisoare departe de copiii lor. Mulţi ar susţine că grupul Pussy Riot ar fi putut alege un loc mai potrivit în care să îşi exprime opiniile. Desigur, libertatea de exprimare, care include dreptul de a exprima opinii politice disidente, presupune ca dreptul să fie exercitat în mod responsabil. Cu toate astea, sentinţa împotriva grupului Pussy Riot, la fel ca şi durata şi condiţiile detenţiei de dinainte de proces, pare aspră în raport cu natura delictului comis într-un stat laic, membru al Consiliului Europei şi parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", subliniază Jagland, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Tot vineri, Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a condamnat pedeapsa stabilită împotriva membrelor grupului Pussy Riot, considerând că este "disproporţionată".

"Sunt profund dezamăgită de verdictul tribunalului Hamovnitcheski din Rusia în cazul Nadejdei Tolokonnikova, Mariei Alekhina şi Ekaterinei Samuţevici, membrele grupului punk Pussy Riot. Această sentinţă este disproporţionată", a apreciat Ashton într-un comunicat.

Reamintind de acuzaţiile privind "rele tratamente" împotriva celor trei tinere pe durata detenţiei provizorii, Ashton a subliniat că acest caz pune sub semnul întrebării respectarea drepturilor omului în Rusia.

"Acest caz intră în contradicţie cu obligaţiile internaţionale ale Rusiei în privinţa libertăţii de expresie", a precizat Ashton.

Cele trei membre ale trupei punk Pussy Riot, arestate în februarie, au fost condamnate la câte doi ani de închisoare de Tribunalul din Moscova, care le-a găsit vinovate de "huliganism" şi "instigare la ură religioasă", după un proces intens mediatizat pe plan internaţional.

Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, 30 de ani, şi Maria Alehina, 24 de ani, au interpretat ceea ce ele au numit "o rugăciune punk" în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, cerându-i Sfintei Fecioare să "îl alunge pe Putin" de la putere, "au încălcat ordinea publică" şi au adus "ofense sentimentelor (religioase) ale credincioşilor", fără să îşi exprime apoi regretul pentru fapta comisă, a declarat judecătoarea Marina Sirova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici