Oficialii americani s-au răzgândit! Ar putea livra tancuri M1 Abrams către ucraineni după ce, iniţial, le-au respins cererile

Discuţiile privind livrarea tancurile americane puternice precum M1 Abrams pentru armata ucraineană sunt „pe masă” după contraofensiva de succes a Ucrainei în est.

4027 afișări
Imaginea articolului Oficialii americani s-au răzgândit! Ar putea livra tancuri M1 Abrams către ucraineni după ce, iniţial, le-au respins cererile

Hepta

Iniţial, generalii americani au refuzat! Spuneau că "Nu sunt tancuri potrivite pentru relieful ucrainean!" sau că "tancurile M1 Abrams nu sunt maşini de închiriat"

Pentru prima dată, oficialii americani au declarat săptămâna trecută că discuţiile privind livrarea tancurile americane puternice precum M1 Abrams pentru armata ucraineană sunt „pe masă” după  contraofensiva de succes a Ucrainei în est.

Tancurile moderne, precum americanul M1 Abrams, ar permite Ucrainei să recupereze cea mai mare parte (dacă nu tot) teritoriul său pierdut în faţa forţelor ruse.

Spre deosebire de tancurile est-europene deja livrate, cele americane sunt unele dintre cele mai letale tancuri din lume. Pentagonul are în vedere această decizie doar datorită contraofensivei de succes a Kievului în Harkov şi Herson, eliberând peste 3.000 de mile pătraţi din teritoriul  ocupat de ruşi.

Ţările NATO au acordat ajutoare de miliarde de dolari Ucrainei, inclusiv 300 de tancuri de luptă principale . Aceste tancuri livrate de Polonia, Republica Cehă, Macedonia de Nord şi România, sunt modelate după tancurile sovietice din Războiul Rece, în special seria T-72.

Tancurile ucrainene şi ruseşti sunt, de asemenea, modelate după seria T-72 şi, într-o măsură mai mică, după seria T-80 similar.

Acest lucru a permis ucrainenilor să se familiarizeze rapid cu tancurile donate, punându-le în funcţiune mai rapid.

Sunt unele probleme cu rezervoarele furnizate până acum. În primul rând, sunt în mare parte învechite conform standardelor moderne, deşi unele - cum ar fi tancul polonez PT-91 Twardy şi tancul T-55S furnizat de România au văzut îmbunătăţiri modeste în puterea de foc, controlul focului, senzori şi mobilitate.

T-72-urile din NATO, precum tancurile din prima linie a Rusiei T-72, T-80 şi T-90 , au aceeaşi inginerie.

Tancurile moderne americane sunt cu zeci de ani mai avansate decât majoritatea tancurilor de pe câmpul de luptă ucrainean (singura excepţie fiind tancurile ruseşti T-90M) . 

Aceste tancuri includ tunuri principale de 120 de milimetri; control avansat al focului şi vedere în infraroşu pe timp de noapte, motoare avansate  şi sisteme de suspensie mai bune.

Tancurile americane sunt ucigaşe mai rapide şi mult mai eficiente decât tancurile Ucrainei.

Totuşi, toată această capacitate are un cost şi nu tot acest cost este de natură financiară. Tancurile americane sunt maşini de luptă complexe şi, deşi un tanc american şi unul rus sunt proiectaţi să facă acelaşi lucru, adică să ofere putere de foc decisivă şi mobilitate pe câmpul de luptă, ele sunt fundamental diferite de la sol.

Tancurile americane sunt decisiv superioare tancurilor ruseşti, iar prezenţa lor ar fi un cutremur pe câmpul de luptă ucrainean .

Ar mai fi luate în calcul şi tancurile germane Leopard 2A7V.

Leopard 2 ar pune Ucraina la cheremul Germaniei, o ţară care e lovită sub greutatea sa în această criză energetică provocată de Rusia.

Există şi considerente logistice: tancurile NATO folosesc muniţie de tanc de 120 de milimetri şi muniţie de mitralieră de 7,62 milimetri, fiind incompatibilă cu muniţia actuală a tancurilor ucrainene.

Tancul american M1A2 Abrams foloseşte şi un motor cu turbină cu gaz care ar necesita transporturi regulate de combustibil.

În cele din urmă, o trecere la echipamentele NATO ar determina Ucraina să-i dea alianţei un drept de veto asupra acţiunilor militare în Donbass. 

Decizia de a trimite tancuri  occidentale în Ucraina reprezintă o schimbare majoră în strategia NATO şi s-ar putea ajunge la furnizarea de echipamente occidentale mai avansate, inclusiv avioane de luptă americane, vehicule de luptă de infanterie şi multe altele.

De asemenea, ar putea forţa Rusia, care a suferit foarte mult din cauza câtorva lansatoare de rachete occidentale, să vină la masa negocierilor.

Succesul contraofensivei Ucrainei din septembrie sugerează cu tărie că o armată ucraineană echipată corespunzător cu echipamente moderne ar distruge complet armata rusă.

Ruşii ar ajunge să părăsească Ucraina de bunăvoie... sau să se confrunte cu anihilarea, scrie Popular Mechanics

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici