Oficialii nord-coreeni văzuţi în jurul lui Kim Jong-un vor fi pilonii regimului acestuia

Oficialii civili şi militari văzuţi în jurul noului lider nord-coreean Kim Jong-un miercuri, în timpul funeraliilor tatălui său, vor juca un rol esenţial în primii paşi pe care îi va face tânărul moştenitor, proclamat joi "lider suprem" în cursul unui miting militar de amploare.

302 afișări
Imaginea articolului Oficialii nord-coreeni văzuţi în jurul lui Kim Jong-un vor fi pilonii regimului acestuia

Oficialii nord-coreeni văzuţi în jurul lui Kim Jong-un vor fi pilonii regimului acestuia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu capul descoperit şi fără mănuşi în pofida frigului şi ninsorii de la Phenian, fiul şi succesorul lui Kim Jong-il a însoţit pe jos dricul care transporta corpul neînsufleţit al tatălui său, la începutul şi la sfârşitul procesiunii.

În jurul lui s-au aflat oficiali de rang înalt din cadrul Partidului Muncitorilor, partid unic în Coreea de Nord, dar şi din cadrul armatei.

Între aceştia se află mai ales unchiul său prin alianţă, Jang Song-thaek, Kim Ki-nam şi Choe Thae-bok, doi oficiali din cadrul partidului, comandantul Statului Major Ri Yong-ho, ministrul Forţelor armate Kim Yong-chun şi Kim Jong-gak, însărcinat cu logistica militară.

"Funeraliile au furnizat câteva informaţii în legătură cu personalităţile care îl vor înconjura pe Kim Jong-un pentru a-l proteja", a declarat Kim Yong-hyun, de la Universitatea Dongguk din Seul.

În opinia sa, prezenţa simbolică a lui Kim Ki-nam şi Choe Thae-bok a fost menită să sublinieze rolul partidului.

"Ceilalţi patru, înclusiv Jang Song-thaek, ar trebui să joace un rol important în cadrul regimului lui Jong-un. Ei îi vor servi pe post de protectori şi de susţinători", a apreciat acesta.

În vârstă de până în 30 de ani, fiul cel mic al lui Kim Jong-il este lipsit de experienţă în afaceri de stat şi moşteneşte o economie ruinată, care nu reuşeşte să asigure hrana populaţiei.

Dotată cu arma nucleară, Coreea de Nord reprezintă o miză importantă pentru diplomaţia regională a Chinei şi Statelor Unite.

Jang Song-thaek este soţul surorii lui Kim Jong-il şi vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Apărare, considerată drept structura cea mai puternică din ţară.

Yang Moo-jin, de la Universitatea pentru Studii Nord-coreene din Seul, apreciază că aceste personaje au "jucat un rol-cheie sub Kim Jong-il şi ar urma să devină pilonii regimului lui Kim Jong-un".

Prezenţa actualului moştenitor alături de dric a contrastat cu absenţa lui Kim Jong-il din cadrul cortegiului funerar al tatălui său, Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord comuniste şi al acestei dinastii unice în lume.

Potrivit lui Baek Seung-joo de la Institutul pentru Analize în domeniul Apărării din Coreea, participarea lui Kim Jong-un la cortegiul funerar răspunde nevoii sale de a-şi legitima statutul de lider suprem, proclamat joi.

"El ştie că nu beneficiază de respectul populaţiei. El ar putea să imite politicile tatălui său, care nu a abandonat niciodată arma nucleară, în pofida presiunilor internaţionale", a subliniat Baek Seung-joo. "Jong-un va avea de înfruntat numeroase provocări, dacă va încerca să iasă de pe această cale", a adăugat el.

Proclamările entuziaste ale presei oficiale în onoarea lui Kim Jong-un sugerează că moştenitorul este, cu certitudine, deja instalat ferm la conducerea ţării, chiar dacă riscă să fie nevoit să conteze pe anturajul unchiului său pentru a-l ghida în primii săi paşi ca lider.

"În primii ani, politica va fi decisă de consilierii tatălui său, pentru că Jong-un este tânăr şi neexperimentat", subliniază Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin din Seul.

"La început el va fi doar o personalitate simbolică. Dar nu ştim dacă va decide să se mulţumească doar cu această funcţie onorifică sau dacă va deveni un dictator adevărat", a adăugat el.

Personalitatea noului lider este în continuare necunoscută, la fel ca şi cariera sa, cu excepţia perioadei anilor de studii din Elveţia. El a fost împins în prim-plan după atacul cerebral suferit de Kim Jong-il, care l-a determinat să accelereze procesul de succesiune.

În pofida lipsei sale de experienţă, Kim Jong-un a fost promovat general de patru stele în septembrie 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici