Oficialii UE, avertizaţi să aibă grijă ce scriu în mesajele electronice

Noi reglementări privind accesul public la documente UE au determinat unul dintre departamentele Comisiei Europene să pună în circulaţie un "ghid al transparenţei", care atrage oficialilor atenţia cu privire la ceea ce scriu în mesajele electronice, informează publicaţia electronică EUObserver.

8 afișări
Imaginea articolului Oficialii UE, avertizaţi să aibă grijă ce scriu în mesajele electronice

Oficialii UE, avertizaţi să aibă grijă ce scriu în mesajele electronice

Ghidul de 15 pagini a fost pus în circulaţie în ianuarie pentru oficialii din cadrul Direcţiei Generale pentru Comerţ (DGC) din cadrul Comisiei, unul dintre cele mai importante organisme, care afectează milioane de persoane din cadrul şi dinafara Uniunii. Acesta le aminteşte angajaţilor că orice document, inclusiv mesajele electronice, pot fi făcute publice.

"Nu faceţi referiri la prânzul extraordinar pe care l-aţi luat în particular cu un reprezentant din industrie sau nu adăugaţi un post-scriptum în care să îl/o întrebaţi dacă ar vrea să vă întâlniţi pentru o băutură", se arată în document. Acesta le oferă, de asemenea, oficialilor "ponturi" despre cum să diminueze posibilitatea de interpretare a informaţiilor solicitate şi evitarea secretizării unor părţi din documente.

Ghidul îi sfătuieşte, de asemenea, pe oficiali să structureze rapoartele întâlnirilor lor în două părţi, una "factuală" sau neutră, care poate fi făcută publică, şi una mai "personală/subiectivă", cea cu evaluări şi recomandări, asupra căreia se va reveni, şi care nu poate fi făcută publică.

"Este o încercare "scandaloasă" de a "legitima încercările repetate ale DGC de a proteja dovezi ale legăturilor sale cu persoane din grupuri de lobby", a declarat Pia Eberhardt, directoarea Corporate Europe Observatory, o organizaţie neguvernamentală din domeniul transparenţei. Aceasta consideră că ghidul "contravine în mod direct spiritului şi literei" noii reglementări privind transparenţa.

"În opinia noastră acestea sunt sfaturi bune. (Ghidul) arată clar că nicio categorie de documente nu este exclusă" de la aplicarea reglementărilor privind transparenţa, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Reglementarea europeană privind transparenţa datează din 2001, dar Comisia a propus recent revizuirea acesteia, în urma unor plângeri din partea aocatului european al poporului şi mai multor cazuri în justiţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici