OIAC confirmă: Statele Unite vor neutraliza arme chimice siriene pe mare, la bordul unei nave

Statele Unite vor distruge o parte a arsenalului chimic sirian pe mare, la bordul unei nave, confirmă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

201 afișări
Imaginea articolului OIAC confirmă: Statele Unite vor neutraliza arme chimice siriene pe mare, la bordul unei nave

OIAC confirmă: Statele Unite vor neutraliza arme chimice siriene pe mare, la bordul unei nave (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Directorul OIAC a anunţat că operaţiuni de neutralizare a armelor chimice vor fi efectuate la bordul unei nave a Statelor Unite, pe mare, utilizând tehnica hidrolizei", se arată într-un comunicat oficial al OIAC.

"O navă-cargo va fi modificată pentru a putea participa la această operaţiune", a precizat OIAC.

Armele chimice siriene cele mai periculoase urmează să fie transportate în străinătate înainte de 31 decembrie 2013.

Administraţia Barack Obama a propus distrugerea unei părţi a arsenalului chimic sirian la bordul unei nave-cargo aparţinând unei agenţii guvernamentale americane, în Marea Mediterană. Planul prevede distrugerea unei părţi a arsenalului chimic sirian la bordul navei-cargo MV Cape Ray, în Marea Mediterană, perimetrul unde se va desfăşura operaţiunea urmând să fie securizat de nave militare americane.

Statele Unite au mai recurs la operaţiuni în apele internaţionale în alte probleme sensibile. Spre exemplu, fostul lider Al-Qaida Osama ben Laden a fost înhumat în mare după eliminarea de către unităţi de comando americane în Pakistan.

Săptămâna trecută, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) anunţa că analizează posibilitatea distrugerii în mare a armamentului chimic sirian, în contextul în care niciun stat nu acceptă să găzduiască operaţiunea pe propriul teritoriu. Potrivit unui purtător de cuvânt al OIAC, distrugerea arsenalului chimic sirian în mare este o alternativă posibilă la neutralizarea armamentului pe teritoriul unui stat. O misiune comună a OIAC şi a ONU are sarcina de a neutraliza armamentul chimic sirian până la jumătatea anului 2014. Albania, Belgia şi Norvegia au respins solicitările privind distrugerea armamentului chimic sirian pe propriile teritorii, considerând că operaţiunea ar fi riscantă.

Pe fondul presiunilor internaţionale şi pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală, regimul Bashar al-Assad a acceptat distrugerea arsenalului chimic. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici