Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, nu ştie să spună glume şi nu fuge din calea ruşilor: „Mândră de ţara mea”

Arhitectă, scriitoare şi activistă ucraineană, femeia în vârstă de 44 de ani rămâne aproape de soţul şi de poporul său, devenind o eroină a rezistenţei la invazia rusă.

5418 afișări
Imaginea articolului Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, nu ştie să spună glume şi nu fuge din calea ruşilor: „Mândră de ţara mea”

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, nu ştie să spună glume şi nu fuge din calea ruşilor: „Mândră de ţara mea”

Olena Zelenska are 44 de ani, doi copii (Aleksandra 17 ani şi Kiril 9) şi acelaşi curaj ca şi soţul ei, preşedintele ucrainean Volodmymr Zelensky. Ea este Prima Doamnă a unei ţări devastate de război, raiduri, bombardamente care, de şase zile, seamănă o urmă de victime nevinovate.

Născută în 1978, în Kryvyi Rih, un oraş situat la 130 km sud-vest de Dnipro, este o arhitectă, scriitoare, autoare şi activistă ucraineană. Olena Zelenska a studiat arhitectura înainte de a-şi schimba specializarea în scenariu. Şi la universitate l-a cunoscut pe Volodmymr, care era student la drept la acea vreme. Olena a co-fondat o companie de producţie numită Studio Kvartal 95, a scris mai multe emisiuni şi filme care au fost difuzate în ţara ei. Prima doamnă, pe lângă faptul că este una dintre cele mai influente persoane din Ucraina, este cunoscută pentru verva comică şi în spatele schiţelor soţului ei, pe când acesta era încă comedian, ar fi şi semnătura ei.

Întotdeauna o femeie discretă, capabilă să stea alături de soţul ei fără să se amestece, a devenit acum, şi ea, eroina rezistenţei la invazia rusă. Olena a decis să rămână cu soţul ei în Ucraina. Împreună cu cei doi fii ai săi şi-a găsit un refugiu într-o locaţie secretă, de unde continuă să-şi sprijine poporul. O face folosind reţelele sociale, un mijloc puternic, mai ales pentru că are 2 milioane de urmăritori pe profilul ei de Instagram.

Într-una dintre primele postări de după începutul războiului, s-a prezinte lumii: „Sunt Olena Zelensky, sunt soţia preşedintelui ucrainean Volodmymr Zelensky. Ne-am căsătorit în 2003. Fiica noastră s-a născut în 2004, iar fiul nostru în 2013. Sunt scriitor şi un arhitect. Şi sunt şi sub ameninţarea cu moartea din partea domnului Putin”.

Activă pe reţelele sociale

De când Rusia a invadat Ucraina, povesteşte tot ce se întâmplă: publică fotografii, poveşti, videoclipuri. Cea mai recentă postare arată situaţia poporului ucrainean, explicând: „Aşa arată Ucraina în acest moment. Iată un videoclip pe care să îl vadă lumea: suntem în război. Din cauza atacului lui Putin, ucrainenii trebuie să-şi ducă copiii în pivniţe în fiecare noapte şi să lupte cu inamicul sub zidurile caselor lor. Ucraina este o ţară paşnică. Suntem împotriva războiului şi nu am atacat mai întâi. Dar nu ne vom da bătuţi. Lumea întreagă, uite: hai să luptăm pentru pace şi în ţările tale.

Apoi, anunţă: „Nu voi intra în panică şi nici nu voi izbucni în plâns. Voi fi calm şi încrezător. Copiii mei se uita la mine si voi sta lângă ei şi lângă soţul meu. Dar şi lângă tine. Te iubesc, Ucraina”. În timp ce într-o altă postare îşi reiterează sprijinul pentru ţară: "Dragii mei ucraineni! Vă urmăresc pe toţi. La televizor, pe stradă, pe internet. Vă văd postările şi filmuleţele. Şi ştiţi ce? Sunteţi incredibili! Eu Sunt mândru că locuiesc cu tine, în aceeaşi ţară!"

În 2019, revista Focus a plasat-o pe locul 30 pe lista celor mai influente femei din ţară. Într-un interviu pentru Vogue, care i-a dedicat coperta în 2019, a declarat: „Prefer să fiu în culise. Soţul meu este mereu în prima linie, în timp ce eu mă simt mai confortabil în umbră. Nu-mi place să spun glume. Nu stă în caracterul meu. Dar la momentul potrivit, ştiu când să intervin, în special pentru a atrage atenţia publicului asupra unor probleme sociale importante”.

Printre iniţiativele sale, angajamentul de a răspândi limba ucraineană în lume, memorandumul de înţelegere semnat în iunie 2020 cu Unicef ​​şi discursul ei, la cel de-al treilea Congres al Femeilor din Ucraina din 2019, cu care a iniţiat aderarea Ucrainei la iniţiativa G7 privind egalitatea de gen. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici