OMS respinge acuzaţiile cu privire la exagerările legate de pericolul gripei porcine

Un oficial de rang înalt din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a dezminţit, joi, acuzaţiile că agenţia a exagerat ameninţarea virusului A/H1N1 şi că ar fi fost influenţată de industria farmaceutică să emită alerte cu privire la pandemia de gripă, relatează Washington Post, în ediţia online.

21 afișări
Imaginea articolului OMS respinge acuzaţiile cu privire la exagerările legate de pericolul gripei porcine

OMS respinge acuzaţiile cu privire la exagerările legate de pericolul gripei porcine (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

"Lumea se confruntă cu o pandemie reală. A o prezenta drept falsă este în acelaşi timp greşit şi iresponsabil", a declarat presei Keiji Fukuda, consilierul special al directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în domeniul pandemiei de gripă. "OMS a oferit opiniei publice informaţii reale şi echilibrate. Nici nu a subestimat şi nici nu a supraestimat riscul pe care îl prezintă pentru opinia publică", a explicat el.

Precizările lui Fukuda au venit în contextul în care agenţia a făcut obiectul unor critici din ce în ce mai intense, mai ales în Europa, că ar fi exagerat dimensiunea ameninţării reprezentate de virus, care a apărut în primăvară în Mexic şi Statele Unite. Criticile au determinat Consiliul Europei să demareze o anchetă cu privire la acţiunile OMS.

Organizaţia estimează că pandemia a provocat deja, în mod direct, decesul a cel puţin 13.000 de persoane din lumea întreagă şi că această cifră ar putea ca în cele din urmă să se doveadească "mult mai mare", în momentul când pandemia va dispărea, a afirmat Fukuda.

Deşi până acum aceasta s-a dovedit relativ moderată, Fukuda a avertizat că nu s-a încheiat încă. Numărul cazurilor de îmbolnăvire este în scădere în multe ţări, însă virusul continuă să se răspândească, iar activitatea lui se intensifică în unele zone ale lumii, printre care zone din nordul Africii, sudul Asiei şi Estul Europei. Un alt val ar putea să apară, spre sfârşitul iernii sau începutul primăverii, în emisfera nordică, după cum s-a întâmplat în cazul altor pandemii, a arătat Fukuda, şi este posibil să se producă noi cazuri de îmbolnăviri şi decese în emisfera sudică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici