ONG-ul Memorial a publicat o listă cu 46 de "deţinuţi politici" în Rusia

Cea mai cunoscută organizaţie rusă pentru apărarea drepturilor omului a publicat joi o listă cu 46 de "deţinuţi politici", printre care opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi şi pilotul de elicopter ucrainean Nadejda Savcenko, aflată în arest la Moscova.

161 afișări
Imaginea articolului ONG-ul Memorial a publicat o listă cu 46 de "deţinuţi politici" în Rusia

ONG-ul Memorial a publicat o listă cu 46 de "deţinuţi politici" în Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În această listă, există ecologişti, bloggeri, militanţi politici, persoane care luptă pentru ca etnia sau religia lor să fie respectate", a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, Serghei Davidis, care a întocmit pentru Memorial o listă cu 46 de persoane ce sunt deţinute din motive politice.

Lista conţine nume sonore, printre care liderul Frontului de Stânga Serghei Udalţov, condamnat la patru ani şi jumătate de lagăr de muncă, sau opozantul Aleksei Navalnîi, aflat în arest la domiciliu, dar şi studenţi plasaţi în închisoare după ce au participat la o manifestaţie anti-Putin în 2012 şi "musulmani paşnici" condamnaţi la pedepse grele, a notat Serghei Davidis.

Dintre cei 46 de "deţinuţi politici", doar unul singur nu este cetăţean rus, şi anume Nadejda Savcenko, pilot de elicopter ucrainean devenită un simbol la Kiev după ce a fost arestată pentru crimă de către autorităţile ruse.

"Acest caz face parte dintr-o campanie politică şi mediatică condusă de autorităţile ruse împotriva Ucrainei", a explicat ONG-ul.

"Însă nu toţi deţinuţii politici sunt cunoscuţi", a subliniat Valentin Ghefter, directorul Departamentului pentru apărarea drepturilor omului al ONG-ului Memorial.

"Gama de infracţiuni de care îi acuză justiţia rusă este vastă, începând de la trafic de droguri până la acuzaţii de corupţie sau tulburare a ordinii publice", a precizat el.

Memorial a publicat lista cu "deţinuţi politici" a doua zi de la Ziua Comemorării Victimelor Represiunilor Politice.

"Am intrat într-o nouă perioadă de reprimare politică, cu toate că este mai puţin vizibilă decât cea din timpul Uniunii Sovietice", a avertizat Ghefter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici