ONG-urile pentru drepturile omului şi presă cer o anchetă ONU în cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Cele mai importante organizaţii neguvernamentale pentru drepturile omului şi presă au făcut apel Turciei să ceară Naţiunilor Unite să lanseze o anchetă internaţională în cazul dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează site-ul publicaţiei The Washington Post.

429 afișări
Imaginea articolului ONG-urile pentru drepturile omului şi presă cer o anchetă ONU în cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

ONG-uri pentru drepturile omului şi presa cer o anchetă a Naţiunilor Unite în cazul Khashoggi

Printre organizaţiile care consideră că Turcia trebuie să îi ceară secretarului general ONU, Antonio Guterres, să iniţieze o investigaţie transparentă, se numără Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, Amnesty International, Human Rights Watch şi Reporteri fără Frontiere.

"Implicarea ONU este cea mai bună garanţie împotriva muşamalizării Arabiei Saudite sau tentativei unui alt guvern de a ascunde problema pentru a putea menţine relaţiile financiare cu Riadul", a declarat Robert Mahoney, adjunctul directorului executiv al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor.

Purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Stephane Dujarric, a declarat că secretarul general este foarte îngrijorat de situaţia jurnalistului Khashoggi şi a cerut în repetate rânduri ca adevărul să fie descoperit.

"Secretarul general poate iniţia o investigaţie dacă toate părţile implicate vor cere acest lucru, sau dacă există un mandat legislativ din partea unei instituţii ONU", a declarat Dujarric.

Cele patru organizaţii susţin că o anchetă internaţională trebuie să investigheze rolul Arabiei Saudite şi să identifice toate persoanele responsabile pentru ordonarea, planificarea şi executarea oricărei operaţiuni care are legătură cu dispariţia jurnalistului saudit.

Khashoggi, editorialist al publicaţiei The Washington Post şi un critic al politicilor Riadului, a dispărut la 2 octombrie după ce a intrat în consulatul saudit la Istanbul pentru a obţine acte pentru căsătorie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici