ONU: evacuarea civililor de la Mariupol a fost „un succes”. În paralel, ruşii au luat cu asalt uzina Azovstal

  • Un purtător de cuvânt al ONU a anunţat că evacuarea civililor din Mariupol a fost „un succes".
  • În paralel, ruşii au luat cu asalt uzina Azovstal, iar în zonă se duc lupte grele.
10537 afișări
Imaginea articolului ONU: evacuarea civililor de la Mariupol a fost „un succes”. În paralel, ruşii au luat cu asalt uzina Azovstal

O operaţiune a ONU şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a avut ca scop principal scoaterea femeilor şi copiilor din oţelăria Azovstal.

Peste 100 de persoane evacuate de la uzina Azovstal sunt aşteptate să ajungă marţi în Zaporojia.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat reporterilor că un convoi de 106 persoane evacuate de la uzina din Mariupol este aşteptat să sosească la Zaporojia în cursul zilei de marţi.

Demnitarul a mai spus că sute de alte persoane care încearcă să părăsească Mariupol şi alte zone ocupate de Rusia sunt împiedicate de forţele ruseşti.

Vereshchuk a explicat că încetarea focului în jurul Azovstal nu a fost suficient de lungă pentru a scoate toţi civilii, „aşa că alte sute de femei, copii şi bătrâni se află sub dărâmături".

Ea a mai arătat că sunt 40 de soldaţi grav răniţi, prinşi în uzină, care au nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

Vereshchuk i-a acuzat pe ruşi că au schimbat acordurile privind evacuările, ceea ce a însemnat că oamenii din oraşele ocupate, precum Tokmak şi Vasylivka, care se află la sud de Zaporojia, nu au putut pleca.

Evacuarea din Azovstal a fost intermediată şi organizată de Organizaţia Naţiunilor Unite şi Crucea Roşie Internaţională.

„Este o imensă uşurare faptul că unii civili care au suferit săptămâni întregi sunt acum afară. CICR nu i-a uitat pe oamenii care sunt încă acolo, nici pe cei din alte zone afectate de ostilităţi sau pe cei care au nevoie urgentă de ajutor umanitar, oriunde s-ar afla. Nu vom precupeţi niciun efort pentru a ajunge la ei", a declarat marţi preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Peter Maurer.

Între timp, forţele ruseşti au luat cu asalt uzina siderurgică din Mariupol, anunţă un soldat ucrainean care se ascunde în complex.

Comandantul adjunct al Regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, a confirmat informaţia pentru Associated Press.

În urmă cu aproape două săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin ordonase armatei sale să nu ia cu asalt uzina, ci să o blocheze.

Se crede că aproximativ 200 de civili sunt încă blocaţi în adăposturile antiaeriene de sub uzină, care reprezintă ultimul punct de rezistenţă ucraineană în oraşul Mariupol din sudul ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici