ONU: peste 200 de foşti militari şi oficiali afgani, ucişi de la preluarea puterii de către talibani

Peste 200 de foşti militari, membri ai forţelor de ordine şi ai guvernului afgan au fost ucişi de la preluarea puterii de către talibani în pofida unei „amnistii generale”, a anunţat marţi misiunea ONU în Afganistan.

381 afișări
Imaginea articolului ONU: peste 200 de foşti militari şi oficiali afgani, ucişi de la preluarea puterii de către talibani

ONU: peste 200 de foşti militari şi oficiali afgani, ucişi de la preluarea puterii de către talibani

Misiunea susţine într-un raport că a înregistrat cel puţin 218 execuţii extrajudiciare de la mijlocul anului 2021 până în iunie 2023.

„În cele mai multe cazuri, persoanele au fost reţinute de forţele de securitate de facto, adesea pentru scurt timp, înainte de a fi ucise”, a anunţat Misiunea de asistenţă a ONU în Afganistan (UNAMA).

Şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că aceste asasinate reprezintă o „trădare a încrederii populaţiei”, deoarece victimele fuseseră asigurate că nu vor fi vizate.

Purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru drepturile omului, Jeremy Laurence, a declarat că amploarea crimelor este „şocantă” şi că se aşteaptă ca numărul crimelor să fie mai mare. UNAMA a precizat că cele mai multe crime au avut loc în primele patru luni de la preluarea puterii de către talibani. Majoritatea victimelor sunt foşti membri ai forţelor de securitate şi ai poliţiei.

Liderii talibani susţin că există o amnistie pentru foştii oficiali guvernamentali şi pentru membrii armatei. În replică la acuzaţiile ONU, Ministerul Afacerilor Externe condus de talibani a declarat că nu a primit informaţii privind cazuri de nerespectare a ordinului şi că orice suspiciune va fi investigată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici