ONU primeşte undă verde din partea Damascului pentru a trimite convoaie umanitare în Siria

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a obţinut o undă verde din partea regimului al-Assad să trimită ajutoare umanitare în zone din ţară aflate sub asediu şi a declarat că ONU va "testa" angajamentul Guvernului sirian în acest sens, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

1413 afișări
Imaginea articolului ONU primeşte undă verde din partea Damascului pentru a trimite convoaie umanitare în Siria

ONU primeşte undă verde din partea Damascului să trimită convoaie umanitare în Siria

De Mistura a obţinut marţi acordul Damascului să trimită convoaie în şapte zone din ţară. ONU a făcut acest anunţ în urma unor negocieri între emisar şi ministrul sirian de Externe Walid al-Moallem, în capitala siriană.

"Este clar că este de datoria Guvernului Siriei să ajungă la fiecare sirian, indiferent unde s-ar afla, şi să permită ONU să livreze ajutoare umanitare", a declarat de Mistura, citat într-un comunicat. "Mâine (miercuri) vom testa acest lucru", a adăugat el.

- Al-Assad, iritat de acuzaţii ONU

Convoaie umanitare urmează să livreze ajutoare în zilele următoare, în pofida furiei regimului preşedintelui Bashar al-Assad faţă de unele comentarii ale emisarului ONU. Potrivit presei siriene de stat, Ministerul sirian de Externe a criticat declaraţia lui de Mistura cu privire la testarea angajamentului Guvernului.

"Adevărul este că Siria este cea care are nevoie să testeze credibilitatea lui de Mistura, care a fost contrazis de ceea ce s-a întâmplat în întâlnirea cu Guvernul sirian", a declarat o sursă din cadrul ministerului.

"Livrarea de ajutoare în zone asediate de către terorişti a reprezentat angajamentul Guvernului faţă de poporul său de ani de zile", a adăugat această sursă.

- A doua încercare în vederea unor negocieri de pace

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat că al-Assad a dat undă verde trimiterii unor convoaie la Deir Ezzor, Foua, Kafraya, Madaya, Zabadani, Kafr Batna şi Mouadamiya al-Sham.

"Agenţii umanitare şi partenerii lor pregătesc convoaie care să plece în aceste zone imediat ce este posibil, în zilele următoare", a anunţat OCHA.

Guvernul de la Damasc şi-a dat acordul în acest sens în contextul în care trupe guvernamentale, susţinute de atacurie aeriene ruse, au câştigat teren împotriva rebelilor cu doar câteva zile înainte ca un armistiţiu să intre în vigoare.

Acest acord fragil a fost încheiat la Munchen, după ce negocierile de pace de la Geneva, mediate de ONU, au fost întrerupte. Delegaţa opoziţiei siriene a afirmat atunci că nu se va aşeza la masa negocierilor cu regimul, în timp ce forţele loiale lui al-Assad continuă să bombardeze civili. O nouă rundă de negocieri este programată să înceapă pe 25 februarie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici