ONU ratifică încheierea mandatului Forţei multinaţionale din Irak

Consiliul de Securitate al ONU a ratificat luni, într-o rezoluţie, încheierea, la 31 decembrie, a mandatului Forţei multinaţionale (FNM) sub comandament american din Irak, la cererea Guvernului local.

25 afișări
Imaginea articolului ONU ratifică încheierea mandatului Forţei multinaţionale din Irak

ONU ratifică încheierea mandatului Forţei multinaţionale din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Rezoluţia 1.859 adoptată în unanimitate de către cei 15 membri, Consiliul a "luat act de expirarea mandatului" forţei la 31 decembrie 2008.

Rezoluţia dispune de o anexă constând într-o scrisoare a premierului irakian, Nuri al-Maliki, în care acesta aminteşte că suspendarea mandatului FMN, efectuată pentru un an în decembrie 2007, fusese cerută de Bagdad "pentru ultima dată".

"Irakul a semnat cu SUA un acord privind retragerea forţelor americane din Irak şi a activităţilor acestora pe perioada staţionării temporare în teritoriu şi ne bucurăm că mandatul FNM în Irak se încheie la 31 decembrie 2008", se arată în scrisoarea datată din 7 decembrie.

Washingtonul şi Bagdadul au semnat oficial în noiembrie un acord bilateral, care stabileşte condiţiile retragerii totale a celor 146.000 de militari americani din Irak până la sfârşitul lui 2011. Acest acord va pune astfel capăt celor opt ani de prezenţă militară americană în Irak, trupele SUA constituind 95 la sută din FNM.

Potrivit acestui acord, unităţile combatante ale armatei americane vor părăsi localităţile până la 30 iunie 2009.

În cadrul şedinţei de luni care nu s-a putut desfăşura, deputaţii urmau să voteze o rezoluţie care mandateză Guvernul lui Maliki să discute şi să semneze acorduri bilaterale, în vederea realizării retragerii complete a forţelor britanice, australiene, române, salvadoriene, estone şi ale NATO cel târziu la 31 iulie 2009.

Citeşte şi:

Băsescu solicită Parlamentului menţinerea forţelor române în Irak, în 2009

Parlamentul irakian respinge acordul privind prezenţa trupelor britanice şi române după 2008

Confuzie în legătură cu un vot din Parlamentul irakian privind prezenţa trupelor străine

Parlamentul irakian va vota luni pe tema prezenţei trupelor străine, declară doi deputaţi

Meleşcanu: Vom respecta data fixată pentru prezenţa noastră în Irak

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici