ONU trimite peste 3000 de soldaţi în Congo

Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate, joi, trimiterea a peste 3000 de soldaţi în Republica Democrată Congo, susţinând astfel cea mai mare misiune de menţinere a păcii din lume, informează CNN.

236 afișări
Imaginea articolului ONU trimite peste 3000 de soldaţi în Congo

ONU trimite peste 3000 de soldaţi în Congo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul de Securitate al ONU şi-a motivat decizia arătându-şi "îngrijorarea pentru situaţia dezastruasă şi în special faţă de atacurile împotriva populaţiei civile, violenţelor sexuale, recrutarea soldaţilor din rândul copiilor şi a execuţiilor".

Consiliul nu a extins însă mandatul ONU pentru misiunea de menţinere a păcii în Congo, cunoscută ca MONUC, care expiră la sfârşitul acestui an.

Sir John Sawers, reprezentantul Marii Britanii în ONU, a declarat joi "stare de urgenţă" în Congo pentru a putea obţine mai multe trupe de menţinere a păcii.

Cu toate acestea, Sir John Sawers a precizat că o soluţie diplomatică ar putea încheia acest conflict, şi nu una militară, subliniind principalul rol pe care îl au trupele ONU, şi anume, cel de a supraveghea respectarea oricărui acord de încetare a focului între părţile combatante.

Decizia Consiliului de Securitate al ONU de a trimite mai multe trupe în Congo a venit ca răspuns la cererea Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, a Organizaţiei Internaţionale Human Rights Watch, dar şi a unor grupuri care luptă pentru drepturile omului în Congo.

O coaliţie formată din 44 de Organizaţii în estul Republicii Democrate Congo a cerut urgent Consiliului de Securitate al ONU, printr-o scrisoare, suplimentarea trupelor pentru a-i ajuta pe cei 17.000 soldaţi ONU aflaţi deja pe teritoriul african.

"Acest lucru ar ajuta la prevenirea atrocităţilor care continuă să fie comise împotriva civililor la un nivel mult mai mare aici, în North Kivu, la graniţa cu Rwanda şi Uganda", se menţionează în scrisoare.

Sawers a declarat că Departamentul de Menţinere a Păcii al ONU are informaţii că există ţări care ar putea oferi suport prin 3085 de soldaţi şi ofiţeri de poliţie şi că ar mai fi "un număr de ţări" care a luat în considerare acest lucru, dar a evitat să le numească.

Începând cu luna august, aproximativ 250.000 de oameni au fost forţati să îsi părăsească locuinţele din cauza luptelor între forţele guvernamentale, militari aliaţi şi rebeli sub comanda lui Laurent Nkunda.

Organizaţiile umanitare au avertizat că în Republica Democrată Congo este vorba de un dezastru umanitar de proporţii.

"Din 28 august, luptele s-au intensificat în multe zone, cauzând moarte, violuri, tâlhării, recrutare forţată, urmată de mutarea populaţiei civile", au scris organizaţiile umanitare.

Scrisoarea lor a stârnit, săptămâna trecută, îngrijorarea Organizaţiei Britanice Umanitare Oxfam.

"Lumea eşuează în responsabilitatea sa de a proteja civilii inocenţi din Congo", a declarat Juliette Prodhan, directoarea Oxfam în Congo, în 13 noiembrie.

O altă organizaţie umanitară, World Vision, a spus despre conflictul din Republica Democrată Congo că este cel mai sângeros după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Republica Democrată Congo se află în război din 1997.

"În ultimul deceniu de conflict s-au înregistrat peste 4 milioane de morţi; aproximativ 1.200 de persoane mor în fiecare zi din cauza epidemiilor şi a conflictelor armate; unele agenţii umanitare estimând la 1.400 numărul de morţi pe zi", a precizat organizaţia World Vision.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici