ONU va cere explicaţii Washingtonului, în urma dezvăluirilor Der Spiegel

ONU a anunţat luni că va cere explicaţii autorităţilor americane în legătură cu ceea ce a scris revista germană Der Spiegel, potrivit căreia Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a spionat sistemul intern de videoconferinţe al organizaţiei.

276 afișări
Imaginea articolului ONU va cere explicaţii Washingtonului, în urma dezvăluirilor Der Spiegel

ONU va cere explicaţii Washingtonului, în urma dezvăluirilor Der Spiegel

"Suntem la curent cu aceste informaţii şi intenţionăm să vorbim despre ele cu autorităţile competente", a declarat un purtător de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

El a subliniat că "inviolabilitatea misiunilor diplomatice, ale ONU şi altor organisme internaţionale, a căror funcţionare este protejată prin Convenţia de la Viena, este stabilită în legislaţia internaţională". "Aşteptăm, deci, din partea ţărilor membre să acţioneze în consecinţă, pentru a proteja inviolabilitatea misiunilor diplomatice", a adăugat el.

NSA, care se află de mai multe luni în centrul unor scurgeri de documente secrete provenind de la Edward Snowden relevând amploarea sistemului de supraveghere a Statelor Unite, a pătruns în sistemul ONU în vara lui 2012, potrivit Der Spiegel. În decurs de trei săptămâni, numărul de comunicaţii decriptate de către serviciile sale a crescut de la 12 la 458.

Der Spiegel a mai scris că NSA supraveghea Uniunea Europeană (UE) după mutarea într-un birou nou la New York, în septembrie 2012, şi că deţinea planurile sediului.

Administraţia Obama încearcă de mai multe săptămâni să apere programele de supraveghere a telecomunicaţiilor, operate de NSA, după dezvăluiri stânjenitoare ale fostului consultant al acesteia Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia şi căutat de Washington pentru spionaj.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici