ONU va trimite un contingent de menţinere a păcii în Darfur

Consiliul de Securitate ONU a adoptat, marţi seara, planul de trimitere a unui contingent comun ONU - Uniunea Africană în provincia sudaneză Darfur, scena unui conflict între forţele guvernamentale şi mişcările rebele.

3 afișări
Imaginea articolului ONU va trimite un contingent de menţinere a păcii în Darfur

ONU va trimite un contingent de menţinere a păcii în Darfur

La puţin timp după adoptarea proiectului în unanimitate, ambasadorul american la ONU, Zalmay Khalilzad, a avertizat Sudanul că riscă sancţiuni "unilaterale şi multilaterale" dacă nu va respecta rezoluţia.

Rezoluţia 1.769 autorizează desfăşurarea forţei UNAMID, formată din aproximativ 26.000 de militari, în provincia sudaneză Darfur.

Viitoarea forţă va prelua şi comanda celor aproximativ 7.000 de militari ai Uniunii Africane aflaţi în prezent pe teren.

Proiectul de rezoluţie a fost propus de Marea Britanie, Belgia, Congo, Franţa, Italia, Peru şi Slovacia. Planul permite forţei ONU-UA să ia "măsurile necesare" prevăzute în Capitolul VII al Cartei ONU pentru a-şi proteja personalul, pentru a asigura securitatea convoaielor umanitare, a preveni atacurile împotriva civililor şi a susţine încheierea unui acord de pace.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a calificat rezoluţia drept "istorică şi fără precedent".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici