Operaţiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a încheiat. Autorii atacului au venit din Libia - ministru

Asaltul realizat de forţele speciale ale armatei algeriene pentru a elibera ostaticii luaţi de un grup islamist, miercuri, la un complex gazifer din centru-estul Algeriei s-a încheiat joi seară, conform prefecturii regionale citate de agenţia naţională de presă.

1344 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a încheiat. Autorii atacului au venit din Libia - ministru

Operaţiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a încheiat. Autorii atacului au venit din Libia - ministru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Niciun bilanţ al acestei operaţiuni nu a fost dat de o sursă oficială.

Autorii islamişti ai atacului asupra complexului gazifer din Algeria au venit din Libia - ministru

Grupul de islamişti care a atacat complexul gazifer din Sahara algeriană, miercuri, luând ostatici sute de persoane a venit din Libia, a anunţat joi seară ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kablia.

"Conform tuturor informaţilor pe care le avem, grupul terorist care atacat complexul petrolier de la In Amenas a venit din Libia", a declarat ministrul pentru Echorouk online, cotidian arabofon algerian. Acesta a declarat anterior că grupul a venit din statele vecine.

Acesta a justificat afirmaţia făcută anterior declarând că nu deţinea atunci suficiente date pentru a determina naţionalitatea atacatorilor. Comentariile sale cu privire la originea regională a grupului au provocat critici puternice asupra prefecturii Illizi, aflată la frontiera cu Libia.

Ould Kablia a mai afirmat că operaţiunea a fost planificată sub direcţia lui Mokhtar Belmokhtar, algerianul numit MBM, unul dintre fondatorii Al-Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi) care s-a separat de grup în decembrie.

Confom acestuia, "autorităţile algeriene le-au transmis în repetate rânduri libienilor temerile şi le-au solicitat de zeci de ori să asigure securitatea frontierelor".

În cadrul summitului acestora de la 12 ianuarie la Ghadames (sud-vestul libian), premierul libian Ali Zeidan, cel algerian Abdelmalek Sellal şi tunisian Hamadi Jebali au hotărât că formeze puncte de control comune şi să coordoneze patrule la frontiere pentru a asigura securitatea şi a lupta împotriva traficului de arme şi a crimei organizate.

Libia, de la conflictul care l-a înlăturat pe liderul Muammar Kadhafi, a devenit o sursă de îngrijorare pentru vecini, situaţia securităţii lăsând încă de dorit.

În plus, pentru a determina cu precizie bilanţul asaltului militar, Ould Kablia a cerut "lista rezidenţilor din complex". Până în prezent, autorităţile algeriene nu au dat decât bilanţuri succinte.

Sute de muncitori algerieni şi aproximamtiv 40 de străini au fost luaţi ostatici miercuri de către un grup aflat în legătură cu Al-Qaida la complexul In Amenas, în centru-estul Algeriei.

Ministrul Comunicaţiei Mohamed Said a anunţat cu două ore mai devreme (către ora 20:00, ora României) că mai multe persoane au fost ucise în timpul operaţiunii şi numeroşi ostatici au fost elberaţi.

Conform ministrului, acest atac a fost realizat de o "multinaţională teroristă care vizează să implice" Algeria în conflictul din Mali, "destabilizând" statul algerian şi "distrugându-i economia" care se bazează pe exploatarea hidrocarburilor.

Grupul care a revendicat luarea de ostatici a declarat într-un comunicat că este vorba de represalii în urma intervenţiei împotriva islamiştilor armaţi din Mali a armatei franceze. ale cărei avioane au fost autorizate de Algeria să survoleze teritoriul său.

Ministrul a mai declarat că guvernul algerian se află în "contact permanent" cu statele ale căror cetăţeni se află în mâinile răpitorilor, pentru a îi "menţine informaţi" de evoluţia situaţiei.

Mai multe mari puteri ai căror cetăţeni se află în complexul atacat au criticat operaţiunea armatei algeriene sau şi-au exprimat îngrijorarea pentru vieţile ostaticilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici