Opinia publică mondială vrea o acţiune împotriva încălzirii globale

Lupta împotriva încălzirii globale este sprijinită de majoritatea opiniei publice la nivel internaţional, cu un entuziasm deosebit în special în statele în curs de dezvoltare, potrivit unui sondaj al Băncii Mondiale, dat publicităţii joi.

35 afișări
Imaginea articolului Opinia publică mondială vrea o acţiune împotriva încălzirii globale

Opinia publică mondială vrea o acţiune împotriva încălzirii globale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sondajul relizat în 15 state şi a cărui publicare are loc cu patru zile înaintea deschiderii summitului de la Copenhaga pe această temă, evidenţiază o îngrijorare larg răspândită, privind faptul că încălzirea planetei va sfârşi prin a dăuna populaţiei.

Dintre cei chestionaţi, 88 la sută apreciază că ţara lor trebuie să acţioneze împotriva încălzirii, iar procentul se apropie de sută la sută în statele din Asia aflate în plină dezvoltare economică, printre care China, Vietnam, şi Bangladesh.

În Statele Unite, singurul stat dezvoltat care nu a semnat Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, 82 la sută dintre cei chestionaţi vor ca autorităţile lor să acţioneze în acest sens în viitor.

"Există un sprijin enorm în ţară, indiferent că sunt bogaţi, săraci sau cu venituri medii, pentru ca un eventual acord semnat la Copenhaga să se traducă prin reducerea obligatorie a emisiilor" de gaze cu efect de seră, comentează Banca Mondială odată cu publicarea sondajului.

Singura ţară unde mai puţin de 80 la sută din populaţie sprijină un demers voluntar împotriva încălzirii globale este Rusia, unde numai 58 la sută consideră că ţara lor trebuie să acţioneze în acest sens.

Ruşii sunt de asemenea cei care se îndoiesc cel mai mult de concluziile ştiinţifice privind încălzirea globală: 23 la sută dintre cei chestionaţi apreciază că experţii au demonstrat că este urgent să acţioneze.

În rândul persoanelor interogate în lume, 51 la sută apreciază că cercetătorii au făcut din încălzirea globală o problemă urgentă. Acest procentaj nu este decât de 33 la sută în Indonezia, statul care a găzduit conferinţa pe această temă în Bali în 2007, 38 la sută în Statele Unite şi 43 la sută în Japonia.

Sondajul a fost realizat pentru Banca Mondială de WorldPublicOpinion.org, aparţinând de universitatea Maryland (estul Statelor Unite).

În total, 13.518 persoane au fost chestionate direct, prin telefon sau pe internet în statele următoare: Bangladesh, China, Egipt, Satele Unite, Franţa, India, Indonezia, Iran, Japonia, Kenya, Mexic, Rusia, Senegal, Turcia şi Vietnam, cu o marjă de eroare de 3-4 puncte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici