Opt suspecţi kurzi, arestaţi în cadrul anchetei privind atentatul de la 1 martie din Istanbul

Opt suspecţi apropiaţi de rebeliunea kurdă au fost arestaţi în cadrul anchetei privind un atentat comis împotriva unei maşini de poliţie soldat cu 16 răniţi, dintre care 15 poliţişti, la 1 martie, la Istanbul, a anunţat miercuri presa turcă citând surse din cadrul poliţiei.

87 afișări
Imaginea articolului Opt suspecţi kurzi, arestaţi în cadrul anchetei privind atentatul de la 1 martie din Istanbul

Opt suspecţi kurzi, arestaţi în cadrul anchetei privind atentatul de la 1 martie din Istanbul (Imagine: Arhiva mediafax Foto/AFP)

Şapte bărbaţi şi o femeie au fost reţinuţi în cadrul operaţiunilor simultane în şapte provincii turce, afirmă ziarele, care nu precizează data la care a avut loc operaţiunea.

Printre suspecţi figurează trei presupuşi autori ai atentatului - un bărbat identificat pe motocicleta cu care a fost comis atentatul şi alţi doi indivizi care îl însoţeau în maşină, afirmă cotidianul de mare tiraj Hürriyet.

Ziarul îl citează pe guvernatorul Istanbulului, Hüseyin Avni Mutlu, care îi desemnează pe rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) drept responsabili de atentat.

"Apartenenţa sau simpatia suspecţilor reţinuţi faţă de PKK s-a confirmat", a declarat el, potrivit Hürriyet.

Ziarele Sabah şi HaberTürk subliniază, la rândul lor, că circa 900 de grame de trinitrotoluen, două grenade, două pistoale, două amortizoare şi mai multe detonatoare şi documente PKK au fost găsite în timpul operaţiunilor.

Atentatul nu a fost revendicat.

PKK a comis deja în trecut atentate în marile oraşe din vestul Turciei.

Atacul din 1 martie a avut loc în timp ce justiţia turcă desfăşoară de mai multe luni o operaţiune vastă împotriva a ceea ce ea consideră aripa urbană a PKK, ce a condus la arestarea mai multor sute de suspecţi.

Considerat o mişcare teroristă de Turcia şi numeroase alte ţări, PKK a recurs la arme în 1984, luptând mai întâi pentru independenţa, apoi pentru autonomia sud-estului anatolian cu populaţie majoritar kurdă. Conflictul s-a soldat cu cel puţin 45.000 de morţi, potrivit armatei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici