Opt turci şi un american au fost împuşcaţi mortal în timpul raidului israelian

Cei nouă militanţi morţi în raidul israelian asupra flotilei propalestiniene care se îndrepta spre Fâşia Gaza, opt turci şi un american de origine turcă, au fost ucişi prin împuşcare, relatează agenţia Anatolia, citând rapoartele experţilor şi medicilor legişti.

44 afișări
Imaginea articolului Opt turci şi un american au fost împuşcaţi mortal în timpul raidului israelian

Opt turci şi un american au fost împuşcaţi mortal în timpul raidului israelian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Naţionalităţile au fost stabilite în urma examinărilor efectuate la Institutul de medicină legală din Istanbul, unde cadavrele au fost transferate din Israel, în cursul dimineţii.

Medicii legişti au descoperit urme de gloanţe pe trupurile tuturor victimelor şi au stabilit că una dintre ele a fost ucisă cu un glonţ tras de la distanţă mică. Ei au precizat că circumstanţele exacte ale deceselor vor fi mai bine cunoscute după realizaea examenelor balistice, care ar urma să dureze aproximativ o lună.

Potrivit unui oficial din cadrul organizaţiei IHH, cetăţeanul american este Furkan Dogan, 19 ani, originar din Kayseri, în centrul Turciei. Cadavrul lui Furkan Dogan prezintă patru răni de gloanţe.

Cei 19 activişti răniţi care au fost expulzaţi de Israel au tot urme de gloanţe. "Pacienţii au răni în zona abdomenului, pieptului şi membrelor. Este vorba de răni provocate de gloanţe", afirmă un oficial turc, Metin Dogan.

Luni dimineaţă, comandouri ale Forţelor Navale israeliene au lansat în apele internaţionale un raid asupra flotilei internaţionale care transporta militanţi propalestinieni şi tone de ajutoare. Confruntări violente s-au desfăşurat la bordul feribotului turc Mavi Marmara, cea mai mare dintre cele şase nave, care transporta 600 de persoane.

Acest asalt, prin care Israelul a vrut să împiedice convoiul umanitar să spargă blocada pe care o impune Fâşiei Gaza din 2007, a generat furia autorităţilor de la Ankara şi condamnări la nivel internaţional.

Guvernul turc a confirmat oficial, joi, că opt turci şi un american de origine turcă au fost ucişi în raidul israelian. Un comunicat guvernamental dezvăluie identităţile celor nouă victime, toţi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 61 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici