Oraşul european unde ruşii preferă să fugă din calea războiului lui Putin. Au deschis mii de firme de la începutul conflictului

"Belgradul a fost ca şi Casablanca în ultimele săptămâni", a declarat Vucic pe 17 octombrie într-un discurs ţinut la agenţia de informaţii şi securitate a Serbiei, comparând oraşul descris în filmul din 1942 ca fiind un loc plin de spioni şi refugiaţi de război.

7424 afișări
Imaginea articolului Oraşul european unde ruşii preferă să fugă din calea războiului lui Putin. Au deschis mii de firme de la începutul conflictului

Peste 100.000 de ruşi şi câteva sute de ucraineni au venit în Serbia de la începutul conflictului, dintre care 17.000 au primit permise de şedere, potrivit lui Vucic. Restul s-au mutat în alte ţări sau au rămas în Serbia ca vizitatori, informează Bloomberg.

O mare parte din Europa a îmbrăţişat aristocraţii şi intelectualii ruşi care fugeau de revoluţia bolşevică din 1917, însă, aproximativ un secol mai târziu, cei care fug de politica din ţara lor natală au puţine opţiuni în Europa. Totuşi, Serbia le permite ruşilor să intre în ţară fără viză pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, iar compania sa aeriană naţională a menţinut rutele către Moscova şi alte trei oraşe ruseşti.

Influenţa ruşilor în Belgrad, un oraş de aproximativ 1,4 milioane de locuitori, nu este greu de observat. Un punct de reper este Hotelul Moskva, în stil art nouveau, în timp ce centrul cultural Ruski Dom, sau Casa Rusiei, se află chiar în josul străzii. Gigantul energetic Gazprom PJSC sponsorizează Steaua Roşie Belgrad, cea mai de succes echipă de fotbal din ţară.

Aceste legături au o istorie îndelungată.  Serbia şi-a reînviat relaţia cu Rusia ortodoxă în anii 1990, în timpul dezmembrării sângeroase a Iugoslaviei, când părţi ale federaţiei au obţinut independenţa cu sprijinul Occidentului. Încercările lui Slobodan Milosevic de a contesta acest lucru pe câmpul de luptă au declanşat sancţiuni şi izolare. Sârbii au căutat sprijin în est, obţinând sprijinul Rusiei în timpul bombardamentelor NATO din 1999 pentru a pune capăt conflictului din Kosovo.

Belgradul le permite noilor sosiţi să găsească o locuinţă relativ accesibilă, cel puţin în comparaţie cu Moscova, o şansă de a se reinstala, de a începe o afacere sau cel puţin de a se gândi la următoarea mişcare. Ruşii au înfiinţat 2.321 de firme mici şi companii în Serbia în acest an, majoritatea în Belgrad, o creştere de la doar 158 în tot anul 2021, potrivit Registrului de Afaceri din Serbia.

Ruşii au venit în trei valuri: mai întâi au fost mai ales antreprenori sau persoane bogate care şi-au mutat afacerile pentru a scăpa de sancţiuni, apoi familii în timpul verii şi acum, cel mai mare val, de când Putin a ordonat mobilizarea ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici