Organizaţia LGBTQ din Uganda, interzisă de Guvern: „Este o vânătoare de vrăjitoare”

Organizaţia LGBTQ din Uganda califică închiderea operaţiunilor sale de către guvern drept „o vânătoare de vrăjitoare”, potrivit CNN.

682 afișări
Imaginea articolului Organizaţia LGBTQ din Uganda, interzisă de Guvern: „Este o vânătoare de vrăjitoare”

Organizaţia LGBTQ din Uganda, interzisă de Guvern: „Este o vânătoare de vrăjitoare”

Guvernul ugandez a închis operaţiunile Sexual Minorities Uganda (SMUG), o organizaţie neguvernamentală pentru drepturile LGBTQ, acuzând-o că operează ilegal în ţară, potrivit unui comunicat al guvernului.

Biroul Naţional pentru Organizaţii Non-Guvernamentale din Uganda din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a declarat vineri că grupul a funcţionat fără a fi înregistrat în cadrul biroului, adăugând că grupul a încercat să îşi înregistreze numele în 2012, dar a fost respins „pe motiv că este indezirabil".

„Aceasta este o vânătoare de vrăjitoare clară, care îşi are rădăcinile în homofobia sistematică, alimentată de mişcările anti-gay şi anti-gender. Refuzul de a legaliza operaţiunea SMUG care urmăreşte să protejeze persoanele LGBTQ care continuă să se confrunte cu o discriminare majoră în Uganda, încurajată în mod activ de liderii politici şi religioşi, a fost un indicator clar că guvernul Ugandei şi agenţiile sale sunt inflexibile şi tratează minorităţile sexuale şi de gen din Uganda ca cetăţeni de mâna a doua", susţine SMUG.

De asemenea, grupul a cerut guvernului „să îşi respecte obligaţiile de a proteja toţi ugandezii, indiferent de orientarea lor sexuală, identitatea de gen, expresia şi caracteristicile sexuale".

Uganda a ţinut prima pagină a ziarelor în 2009, când a introdus proiectul de lege împotriva homosexualităţii, care includea pedeapsa cu moartea pentru sexul între homosexuali. Legiuitorii ţării au adoptat un proiect de lege în 2014, dar au înlocuit pedeapsa cu moartea cu o propunere de închisoare pe viaţă. Legea respectivă a fost în cele din urmă anulată, dar unii legislatori au încercat să o reintroducă.

În 2014, preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a declarat pentru CNN, într-un interviu exclusiv, că în privinţa comportamentului sexual este vorba despre o alegere personală şi că persoanele gay sunt „dezgustătoare".

Uganda este o ţară conservatoare din punct de vedere social şi, în 2014, a introdus Legea împotriva pornografiei, care includea o „interdicţie a fustelor mini".

În mai 2019, comunitatea „ex-gay" din Uganda a solicitat parlamentului ugandez să readucă legea anti-homosexualitate din 2014 pentru a „crea o conştientizare privind orientarea sexuală", potrivit unei declaraţii de pe site-ul parlamentului. În trecut, activiştii ugandezi au susţinut că membrii comunităţii LGBTQ se confruntă cu arestări, atacuri şi persecuţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici