Organizaţii din sănătate îi cer lui Barroso implicarea CE în combaterea HIV şi a tuberculozei

Peste 50 de organizaţii europene din domeniul sănătăţii, unele din România, i-au trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene prin care i-au solicitat implicarea imediată şi efectivă a CE în lupta faţă de escaladarea alarmantă a epidemiilor de tuberculoză şi HIV.

52 afișări
Imaginea articolului Organizaţii din sănătate îi cer lui Barroso implicarea CE în combaterea HIV şi a tuberculozei

Jose Manuel Barroso (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Fundaţia Angel Appeal informează, joi, că s-a alăturat altor 50 de organizaţii europene din domeniul sănătăţii care i-au cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, implicarea concretă a instituţiei pe care o conduce în lupta faţă de escaladarea alarmantă a epidemiilor de tuberculoză şi HIV în Europa.

Organizaţiile semnatare au trimis în sprijinul solicitării lor raportul "Bridging the Gap" - sau Cum poate aborda Uniunea Europeană criza fondurilor necesare programelor destinate tuberculozei şi HIV, în Europa de Est şi Asia Centrală, documentul indicând România şi Lituania ca fiind ţările cu cele mai mari probleme legate de aceste afecţiuni.

"Tuberculoza şi HIV continuă să reprezinte o ameninţare semnificativă la adresa sănătăţii publice în regiune. Europa numără aproape un sfert din cazurile de tuberculoză rezistentă la tratament din întreaga lume şi înregistrează cea mai mare creştere a epidemiei de HIV, cu rată crescută de mortalitate din cauza SIDA, de pe mapamond. Aceste afecţiuni au nevoie urgentă de suport politic şi financiar susţinut, atât din surse regionale cât şi internaţionale, incluzând implicarea Uniunii EuropeneT", se arată în scrisoarea transmisă lui Barroso.

Semnatarii scrisorii i-au atras atenţia preşedintelui CE că Uniunea Europeană nu poate ignora ratele înalte de incidenţă a tuberculozei rezistentă la tratament, în regiune, ori prevalenţa în creştere a HIV, şi nici lipsa fondurilor pentru asigurarea celor mai elementare drepturi ale pacienţilor şi ale tuturor persoanelor afectate.

"Subfinanţarea programelor destinate HIV şi tuberculozei în Europa va contribui inevitabil la creşteri suplimentare ale ratelor acestor maladii, precum şi ale rezistenţei la medicamente. Estimările actuale arată un cost total uimitor de 5,9 miliarde euro pe an, al programelor destinate tuberculozei, în Uniunea Europeană. Singura modalitate de a reduce aceste costuri, acum şi în viitor, este de a ne asigura că programele pentru HIV şi tuberculoză vor primi finanţare adecvată, inclusiv de la Comisia Europeană şi Fondul Global, şi vor ajunge la cei care au nevoie de ele", se mai arată în scrisoare trimisă preşedintelui CE.

Organizaţiile neguvernamentale au cerut Comisiei Europene "să adreseze un răspuns politic şi financiar corespunzător", menţionând că stau la dispoziţia preşedintelui Barroso pentru întâlniri de lucru şi discutarea, pe larg, a problemelor şi opţiunilor actuale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici