Osama ben Laden ameninţă SUA în cazul executării lui Khaled Sheikh Mohammed

Liderul reţelei al-Qaida, Osama ben Laden, a ameninţat că va ucide orice american capturat de militanţii săi în cazul în care Khaled Sheikh Mohammed, principalul inculpat în cazul atentatelor de la 11 septembrie, şi complicii acestuia vor fi executaţi, conform unei înregistrări audio.

115 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden ameninţă SUA în cazul executării lui Khaled Sheikh Mohammed

Osama ben Laden ameninţă SUA în cazul executării lui Khaled Sheikh Mohammed (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În mesajul adresat poporului american şi difuzat de Al-Jazeera, Osama ben Laden afirmă că preşedintele Barack Obama "urmează aceeaşi politică precum predecesorii săi", mai ales în Afganistan, denunţând intenţia Casei Albe de executare a "eroului" Khaled Sheikh Mohammed şi a complicilor acestuia.

"Casa Albă a anunţat intenţia de a-l executa. În ziua în care Statele Unite vor lua această decizie, vor lua decizia de executare a oricărui american pe care noi îl luăm prizonier", avertizează Osama ben Laden.

De altfel, liderul al-Qaida a denunţat întreaga politică americană faţă de Orientul Mijlociu: "Politicienii de la Casa Albă continuă să fie nedrepţi faţă de noi, în special susţinându-i pe israelienii care ocupă teritoriul nostru, Palestina".

Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul autointitulat al atentatelor soldate cu moartea a aproape 3.000 de persoane în SUA, şi cei patru complici ai acestuia urmează să fie judecaţi de un tribunal de drept comun sau de către unul militar de excepţie.

Născut la 24 aprilie 1965 în Kuwait, într-o familie de origine pakistaneză, Khaled Sheikh Mohammed aderă la vârsta de 16 ani la mişcarea Fraţii Musulmani, iar în 1983 pleacă la studii în Statele Unite, unde obţine o diplomă de inginer.

Atras de jihadul antisovietic din Afganistan, Mohammed se deplasează în nordul Pakistanului unde, potrivit Comisiei 11 Septembrie, îl întâlneşte pe liderul islamist Abdoul Rasoul Sayyaf, care îi devine mentor.

În 1996, Khales Sheikh Mohammed îl întâlneşte pe Osama ben Laden în Afganistan şi, potrivit martorilor, îi vorbeşte de planul care se va concretiza prin atacurile de la 11 septembrie 2001.

După succesul atacului, presupusul terorist se instalează în Pakistan, fiind arestat la Rawalpindi pe 1 martie 2003 şi transferat în baza americană de la Guantanamo Bay.

Ultimul mesaj al liderului al-Qaida fusese difuzat la 24 ianuarie, tot la postul Al-Jazeera. Liderul al-Qaida revendica atunci atentatul eşuat împotriva unui avion american de pasageri în ziua de Crăciun, ameninţând Statele Unite cu noi atacuri dacă vor continua să susţină Israelul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici